1.29.5. Karácsonyi imádsága a keresztyénnek

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszonkilencedik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, mikor ünnepel

p. 201

Felséges Isten! Aki midőn megemésztő tűz lehettél volna a bűnös emberek számára, jobban szeretted a Te irgalmasságodat megdicsőíteni az ő megtartásokban, mint a Te igazságodat az ő elvesztésükben. És mivel irgalmasságot nem cselekedhettél a Te igazságodnak megsértésével, a Te igazságodnak pedig semmi teremtmény eleget nem tehetett: olyan módot vettél elő. melyen örökké csodálkoznak nemcsak a földi bűnös emberek, hanem a mennyei boldog lelkek serege is. Tudniillik a Te tulajdon szent Fiadra bíztad, hogy az isteni igazságnak, mely a bűn által megsértetett, eleget tegyen mi helyettünk, bűnös emberek helyett, hogy így az isteni irgalmasság megkegyelmezhessen és minden akadály nélkül jót tehessen mivelünk.

Ez okból elbocsátván Őt, egy szűz méhében emberi természetet adtál Neki: a természeti születés útján beküldötted Őt e világra, a mennyei boldogságból és dicsőségből a gyalázatra és nyomorúságra, hogy miérettünk és mi helyettünk elszenvédvén a mi bűneinknek büntetését és beteljesítvén a Te törvényednek kívánságit, a Te igazságodat megengesztelje, kegyelmedet visszanyerje, megváltásunkat és idvezítésünket véghez vigye.

Óh Isten! Mily csodálatos és minden emberi, sőt angyali értelmet felülhaladó utat és módot vettél elő! Mily dicsőségesen tündöklik ebből a Te véghetetlen bölcseséged, mindenható hatalmasságod, tökéletes szentséged, örökkévaló igazságod, nagy könyörületességed, szereteted, jóságod és irgalmasságod! Imádom azért és dicsőítem azt a Te véghetetlen bölcseségedet, mely ezt a csodálatos és véges elmét felülhaladó utat és eszközt feltalálta

p. 202

a mi vesztünknek elhárítására és idvességünknek munkálására. Imádom és dicsőítem azt a Te mindenható hatalmasságodat, amely azt cselekedte, hogy a szeplőtelen szűz foganjon és szüljön és hogy az Isten emberré legyen. Imádom és dicsőítem azt a Te tökéletes szentségedet és örökkévaló igazságodat, amely a bűnt semmiképen el nem nézhette és készebb volt az Istent emberré tenni, s ekképen büntetés alá vetni, mintsem a bűnt büntetés nélkül hagyni. Imádom és dicsőítem azt a Te nagy könyörületességedet, szeretetedet, jóságodat és irgalmasságodat, amelyből nemcsak megengedted, hogy mi helyettünk kezes fizessen, hanem midőn minden teremtmény elégtelen lett volna helyettünk a fizetésre, szent Fiadat előállítani, emberi, sőt szolgai formába öltöztetni nem sajnáltad. Dicsőség a magasságban Teneked! Áldassék és fölmagasztaltassék a Te szent neved mind az időben, mind az örökkévalóságban, mind az emberektől, mind az angyaloktól! Áldjad te is én lelkem mind örökké az Urat!

Óh Istennek dicsőséges szent Fia, édes Jézusom, lelkemnek reménysége, szivemnek kősziklája! Aki, amint öröktől fogva magadra vállaltad én helyettem a kezességet, úgy az időnek teljességében leszállottál szent Atyádnak királyi székéből egy szűznek méhébe, sőt egy istállóba és egy jászolba, a szent angyaloknak dicsőséges serege közül a nyomorult embereknek társaságába, a mi módunk szerint születtél, csecsemővé lettél, tejjel tápláltattál, növekedtél idvességünk munkájának elvégezésére.

Oh mily véghetetlen jóság, mily csodálatos szeretet és irgalmasság volt ez Tebenned, hogy a véghetetlen dicsőségből ily mélységes alázatosságra lebocsátkoztál, a mennyei boldogságból a földi nyomorúságok közé leszállottál a bűnös embereknek megtartására, és idvességére. Micsoda hasznot várhattál és remélhettél ebből Te magadnak? Ezt-e,

p. 203

hogy majd akiket megváltasz, tisztelnek Téged? De micsoda haszna van ebből csak egy földi királynak is, midőn egynéhány nyomorult koldus tiszteli? Sokkal inkább semmi hasznodra nincsen ez Tenéked, hogy mi nyomorult férgek tisztességet tulajdonítunk Tenéked. Nem haszonért, nem haszonért cselekedted ezt, hanem azért, mert véghetetlen jóságú, csodálatos szeretetű és könyörületességű vagy, szántad esetünket, nem nézhetted el vesztünket, szabadulásunkat kívántad, boldogságunkat és idvességünket akartad. Ez hozott Téged az égből a földre, azért lettél, Isten Fia léven, embernek fiává, sőt ezért lettél féreggé és nem férfiúvá, embereknek szidalmára és a népeknek útálatosságára.

Óh szerelmes Idvezítő! Belehal az én lelkem a Te hozzám való jóságodnak, szeretetednek és könyörületességednek feneketlen mélységébe. Mit adjak már Tenéked és mivel fizessek? Nekem semmim sincs, Te pedig semmim nélkül sem szűkölködöl. Mikor a bethlehemi istállóban a jászolban feküdtél a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát adtak ajándékba Tenéked; szükséged is volt akkor arra, mivelhogy szegénnyé lettél volt miérettünk: de már most mennyben uralkodol tökéletes boldogságban és dicsőségben és bírsz mindenekkel. Mit adjak hát most Tenéked? Vedd jó néven most is az én Tebenned való hitemnek és Tehozzád való szerelmemnek aranyát, az én hálaadásimnak és dícséretmondásimnak füstölgő tömjénét, az én bűnbánatomnak és penitenciámnak keserűséggel elegyített mirháját.

Úgy vagyon, Uram Jézus! Hiszek én Tebenned, az én hitemmel szívemhez szorítlak Téged, az én szeretetemmel magamévá teszlek Téged és tetszeni kívánok Teneked; ez az én aranyom, melyet Tenéked adok. Teljes szívemből dicsérlek Téged a bűnösökhöz, azok között hozzam való véghetetlen szeretetedért és jótéteményidért, áldom, sohasem

p. 204

szűnöm meg áldani a Te jézusi szent nevedet: ez az én tömjénem, amelyet Teneked szentelek. Fájlalom és keserülöm az én sok bűnömet, bánom, hogy az én Istenemet megbántottam azokkal, siratom, míg élek, azokat: ez az én mirhám, mellyel kedveskedem Teneked. Uram Jézus! Ezeket az én ajándékimat Te magad tisztítsd meg a sok fogyatkozástól, hogy kedvesek legyenek Teelőtted és Teáltalad szent Atyád előtt.

Te is viszont, oh édes Jézus, közöljed én velem a Te drága ajándékidat, sőt Te magadat is egészen, hogy Te enyém légy, én pedig tiéd legyek. Légy nekem örökkévaló oltalmam minden veszedelmek ellen, pártfogóm a Sátánnak és a bűnnek vádolási ellen, szabadítóm a kárhozattól. Légy kezesem az én adósságimért, igazságom az én hamisságomért, engesztelő áldozatom az én bűneimért. Légy tanítóm tudatlanságomban, vezérem világi bujdosásomban, igazgatóm kétséges dolgaimban. Mint prófétám világosíts engem, mint főpapom tisztíts és áldj meg engem, mint királyom oltalmazz és igazgass engem. Légy eltörlője az én bűneimnek, megszentelője az én lelkemnek, biztatója az én életemnek. Légy vígasztalóm bánátimban, segítségem nyomorúságimban, bátorítóm halálomban és végezetre örökkévaló Idvezítőm a mennyeknek országában. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?