1.15.2. Imádság, melyben a keresztyén ember bánkódik Isten előtt a felebaráti szeretettel ellenkező cselekedetein, és esedezik, hogy plántálja be és nevelje az ő szívében az igaz felebaráti szeretetet

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Tizenötödik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy az Isten plántálja be és nevelje az ő szívében a felebaráti igaz szeretetet

p. 104

Oh könyörülő Isten, aki nagy szeretettel elszenvedsz minket és sokképen jól teszel mivelünk; de azt is meghagytad, hogy amiképen Te minket szeretsz, azonképen mi is szeressük felebarátainkat! Jaj, mily sok fogyatkozást találok magamban e részben is! Mily sokképen ellenkeztek s ellenkeznek még most is sokszor a felebaráti igaz szeretettel indulatim és cselekedeteim! Bemutatom Szent Felségednek ezt az én nagy lelki nyavalyámat, hogy orvosságát találjam Tenálad; Elődbe teszem ezt az én nagy fogyatkozásomat, hogy kegyelmet nyerjek Tetőled annak jobbítására.

Ha megvizsgálom az én felebarátimhoz való magam viselését, lelkem fájdalmával úgy találom, hogy sokszor rossz indulatok származtak és származnak énbennem az én felebarátaim ellen. Sokszor, ha külsőképen szeretetet mutattam is azokhoz, de szívem ellenkezőképen gondolkozott. Mikor előmenetelüket és jó szerencséjüket látom, nehezen tartóztathatom magamat, hogy neheztelő szemekkel ne nézzem és ne irigyeljem; az ő nyomorúságuk és szerencsétlenségük pedig elégszer titkos örömöt szerzett és szerez énnekem. Igen hajlandó voltam azoknak boldogságát és előmenetelét, amennyire lehetett, akadályoztatni; szerencsétlenségét, kárát, gyalázatját nevelni és öregbíteni. Hajlandó voltam s vagyok perbe szállani és alávaló dolgokért haragban s békételenségben élni azokkal. Hajlandó voltam s vagyok azoknak becsülete ellen szólani, azoknak beszédeit, cselekedeteit és magok viselését bizonytalan jelekből rosszra magyarázni. Hajlandó voltam s vagyok az én szolgálatomat és segítsé-

p. 105

gemet megvonni, s megtagadni azoktól az ő szükségeikben és fogyatkozásaikban.

Istenem! Istenem! Hát nyilvánvaló ellenségimhez, rosszakaróimhoz, megbántóimhoz hogy viseltem magamat? Mily sokszor felgerjedtem mérges beszédekre, néha szitkokra és átkokra is kifakadtam azok ellen. Mily hajlandó vagyok a gonoszért gonosszal fizetni vissza, és a bosszúságért bosszút állani! Ellenben, mily távol vagyok attól, hogy a gonoszért jóval fizessek, és hogy a bosszúságtételeket csendességgel, béketűréssel szenvedjem! Mily idegen vagyok attól is, hogy azokért imádkozzam és hogy jót kívánjak azokra Tetőled.

Óh könyörülő szent Isten! Meg kell ebből keservesen ismernem az én nagy lelki romlottságomat és a Te szeretetedben s az én keresztyénségemben való nagy fogyatkozásomat. Megalázván azért magamat Teelőtted, bocsánatot kérek a Jézus Krisztus nevében és alázatosan könyörgök: jobbítsad ezt az én romlottságomat, gyógyítsad ezt az én lelki nyavalyámat, pótoljad e nagy fogyatkozásomat a Te kegyelmed által. Plántáld be az én szívembe, és neveljed s öregbítsed abban az olyan felebaráti és atyafiúi igaz szeretetet, aminőt kívánsz a Te híveidtől.

Evégre szaggass ki énbelőlem minden képmutatást, irigységet, haragot, gyűlölséget, bosszúállást, a mások kárán való örömet, boldogságán való szomorúságot és minden egyéb indulatot, mely az atyafiúi szeretettel ellenkezik: ellenben szerezz és nevelj bennem igaz-szívűséget, szelídséget, csendességet, tűrést, békességkövetést, segítségre és szolgálatra való készséget, engedelmességet, könyörületességet és az igaz atyafiúi szeretetnek egyéb indulatit.

És mikor ellenségem, rosszakaróm üldöz, szidalmaz, gyaláz engem, adj nékem erőt és kegyelmet, hogy csendességben bírhassam az én lelkemet, senkit ne fenyegessek, senkit ne átkozzak, senkin bosszút ne álljak, bosszút állani se kívánjak, hanem a gonoszt csendességgel és tűréssel győzhessem meg. Adjad, hogy mindenkor szemem előtt forogjon a Te csodálatos nagy szereteted, mellyel viseltettél mihozzánk, midőn még ellenségid voltunk és a Te szent Fiadnak, az én Megváltómnak csodálatos szerelme, mellyel ellenségeiért könyörgött, azokkal jól tett, sőt azokért meghalt: hogy annak meggondolása által az én felebarátaimhoz, nemcsak jóakaró, hanem ellenséges felebarátimhoz is az igaz és valóságos szeretetre hathatósan indíttassam és ösztönöztessem; amely azután bizonyságul legyen nékem afelől, hogy én a Jézusnak igaz tanítványa vagyok, az Ő szeretetében élek és az Ő jutalmának is részese lészek, akinek nevében hallgass meg engem ezekben. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?