1.16.1. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy magát megtagadhassa. Tanítás

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Tizenhatodik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy magát megtagadhassa

p. 106

Az Úr Jézus azt kívánja mindenkitől, aki az Ő tanítványa akar lenni, hogy tagadja meg magát. (Máté 16:24.) Amellyel épen nem azt akarja, hogy tagadja meg magát embernek lenni, mert az merő képtelenség volna. Azt sem akarja azzal, hogy gyűlölje magát s vonja meg magától, ami életének táplálására és ártatlan gyönyörködtetésére szolgál: mert az ellenkeznék az embernek azzal a maga szeretetével, melyet Isten az ő természetébe beoltott. Azt sem, hogy megtagadván a hitnek és idvességnek dolgában a józan okosságot, az olyan dolgokat is higyje és bevegye, amelyek azzal ellenkeznek: mert a józan okosságot avégre adta

p 107

Isten az embernek, hogy azáltal az igazat a hamistól, a jót a gonosztól meg tudja különböztetni. Végezetre azt sem akarja azzal, hogy az Ő tanítványa e világon boldogságban, gazdagságban, tisztességben, becsületben ne lehessen, mert Isten áldási ezek és a Krisztus tudományának vallásával s a kegyességgel megállhatnak.

Hanem azt kívánja azzal, hogy az Ő tanítványa kész legyen Őérette minden világi boldogságát, minden földi gyönyörűségeit, a legártatlanabbakat is odahagyni s a legkedvesebb dolgokról is lemondani, midőn az Ő tudományának vallásával meg nem állhatnak. Eszerint hát, aki kész mindent elhagyni a Krisztusért, aki inkább megválik minden világi javától, becsületétől, hivatalától, emberek előtt való kedvességétől, atyjától, anyjától, feleségétől, gyermekeitől, atyjafiaitól is, sőt életétől is, mintsem a Krisztustól elszakadjon és tudományának vallásától elálljon; és aki készebb akármicsoda nagy kárt vallani, mintsem az Isten ellen tudva vétkezni, az tagadja meg magát a Krisztus kívánsága és célja szerint.

Nem lehet ugyan tagadni, hogy a Krisztusnak ez a kívánsága igen nehéz a testnek és vérnek, de jegyezd meg itt keresztyén ember és vedd eszedbe e következő dolgokat:

1 Hogy ezt nem a maga hasznáért, hanem a te javadért kívánja tetőled a Krisztus. Ha hiszed, hogy egyedül a Vele való egyességben lehetsz boldog, ha hiszed, hogy egyedül az Ő érdeméhez való ragaszkodás és az Ő tudományának s parancsolatának követése az, amely által az idvességre eljuthatsz, nem azt kívánja-e a te tulajdon hasznod és boldogságod, hogy akármitől megválj inkább, mintsem a Krisztustól?

2. Egyébkor nem kívánja a Krisztus, hogy Őérette elhagyd a teelőtted kedves világi dolgokat, hanem csak akkor, midőn azoknak megtartása miatt el kellene szakadnod Őtőle, és az idvességtől meg kellene fosztatnod.

3. Olyan dolgoknak elhagyására kötelez a Krisztus, amelyektől anélkül is meg kell válni a halálnak óráján, sokszor elébb is különb-különbféle események következtében és amelyeknek semmi haszna sincs a legnagyobb szükségben: a bűn, halál és kárhozat ellen,

p. 108

sőt ellenben mindezeknek tőribe sokszor beleejtik az embert.

4. Mindazok a dolgok, amelyeknek elhagyásában a maga tanítványától kívánja, hogy az tagadja meg magát, ingyen sem hasonlíthatók azokhoz a véghetetlen jókhoz, amelyeket megígért és meg is ád azoknak, akik az Ő hűségében végig megmaradnak.

A szent apostolok és az első keresztyének idejében különösen szükséges volt a Krisztus tanítványának magát ekképen megtagadni. Mert aki akkor a keresztyén vallást bevette és követte, azzal kitette magát a kegyetlen üldözéseknek, javaitól való megfosztatásnak, hivatalából való kiesésnek, gyalázatnak, rabságnak és az erőszakos kínos halálnak. Már ma ugyan békességben lehet követni a keresztyén vallást és ritkán esik meg, hogy amiatt ilyen módon meg kellene magát tagadni a Krisztus tanítványának; mindazáltal ma is kötelességed az, keresztyén ember, e három szempontból:

1. Hogy magadat arra határozd, hogy ha te is arra jutnál, hogy a Krisztus tudományának követéséért mindentől, amivel csak bírsz s életedtől is meg kellene fosztatnod, ezerszer inkább választod azt, mintsem a Krisztustól elszakadj, egy értelemben lévén szent Pállal, s azt forgatván szádban és szívedben ővele: Bizony mindeneket kárnak állítok lenni az én Uram Jézus Krisztus ismeretének nagy voltáért. (Fil. 3:8.)

2. Hogy minden tulajdon igazságodat megtagadjad és egyedül a Krisztus igazsága által keress kedvességet és megigazulást Isten előtt, azt mondván ismét szent Pállal: Nincsen nékem igazságom, mely a törvényből volna, hanem mely a Krisztusban való hit által vagyon. (Fil. 3:9.)

3. Hogy tagadd meg a te tulajdon akaratodat, amikor az Isten akaratával ellenkezik, és ne azt, hanem az Isten akaratát hagyd helyben és azt kövessed; állj ellen indulatidnak és kívánságidnak, amikor olyan dolgokra akarnak ragadni, amelyek az Isten akaratával ellenkeznek, és mikor az Isten olyan állapotba helyez, olyan dolgokkal látogat, amelyek előtted nem kedvesek, nyugodj meg azokban és mondjad a Jézussal: Atyám! ne úgy légyen, amint, én akarom, hanem amint

p. 109

Te (Máté 26:39.), tudván és meggondolván, hogy Isten akarata mindenkor jó, szent és igaz. De mindezekhez isteni kegyelemre van szükség, imádkozz azért e részben gyakorta a segítő és erősítő kegyelemért.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?