1.29.11. Áldozócsütörtöki imádsága a keresztyénnek

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszonkilencedik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, mikor ünnepel

p. 224

Oh hatalmas és dicsőséges Úr Jézus, minden tiszteletre méltó Idvezítő, én kegyelmes megváltóm, szabadítom és megtartóm, aki megaláztad magadat miérettünk a földnek poráig, engedelmes lettél az Atyának mi helyettünk a keresztnek haláláig, de minekutána a mi váltságunknak nagy munkáját elvégezted, felemeltettél a gyalázatból a dicsőségre, az alázatosságnak porából a mennyei királyi székre, a nyomorúságból és erőtelenségből a legfőbb méltóságra, birodalomra és boldogságra a Te dicsőséges és győzedelmes mennybemeneteled által, úgy hogy, aki e földön féreg valál és nem férfiú, az emberek szidalma és a népeknek utálatossága, már most az angyali lelkektől és a mennyei szenteknek seregétől imádtatol és dicsőíttetel!

Azokkal együtt imádlak és dicsőítelek Téged én is e siralomnak völgyében. Mert jóllehet test szerint távol vagyok Tetőled, és az én testi szemeimmel soha sem láttalak Téged, de az én hitemmel közel megyek Tehozzád, látlak Téged a Te dicsőségedben és leborulván Teelőtted, tiszteletet teszek a Te felséges jézusi nevednek, örülök a Te felmagasztaltatásodnak és dicsőségednek.

Oh dicsőséges Idvezítő! A Te személyednek felséges volta is azt kívánta ugyan, hogy felmagasztaltassál mindenek felett, mert Isten Fia vagy, örökké áldandó és imádandó Isten vagy, azért sem lehetett, s nem is illett Teneked mindenkor e földön a nyomorúságnak és változandóságnak helyén maradni, hanem a mennynek kellett lenni a Te ülőszékednek, a földnek pedig a Te lábaid zsámolyá-

p. 225

nak. De énreám nézve is oh mily hasznos, hogy felmentél mennybe! Mert már szent Atyád előtt szószólóm és pártfogóm lehetsz, és szent halálodnak érdeme által minden jót megnyerhetsz nékem; már onnét Szentlelket küldhetsz, hogy engem újjászüljön és szenteljen, tanítson és vigasztaljon; már onnét hatalmasan oltalmazhatsz minden ellenségem ellen és minden gonosztól megmenthetsz; sőt előre helyet készíthetsz és foglalhatsz már ott énnekem, és mikor akarod, felvihetsz oda e múlandó nyomorúságos életből és ott boldog örök élettel megajándékozhatsz.

Kérlek is Téged a Te örökkévaló szeretetedre, cselekedjed ezeket énvelem. A Te dicsőségednek királyi székéből, amelyre fölemeltettél, tekints le énreám, Tebenned hívő méltatlan tanítványodra, a Te szódra hallgató erőtelen juhodra, a Te halálod által megváltott tulajdonodra. Ha azokat sem sajnáltad véghezvinni én helyettem, amelyeket alázatos és nyomorult állapotban kellett véghez vinni a földön, sokkal inkább cselekedd meg már azokat, amelyeket mennyben, a Te boldogságodban és dicsőségedben megcselekedhetsz az én javamra. Az Isten haragjára és büntetésére méltó vagyok, Uram Jézus, engeszteld meg mennyben az Isten haragját és fordítsd el rólam az Ő igazságának büntetésit a Te tökéletes elégtételeddel. Halált és kárhozatot érdemlő bűnös vagyok, Uram Jézus, nyerj kegyelmet nékem mennyben szent Atyád előtt a Te halálodnak érdemével. Nagy itt az én romlottságom és erőtlenségem, sok az én bajom és nyomorúságom, Uram Jézus, küldj nékem mennyből szentelő, erősítő és vigasztaló Szentleiket. Hibásak az én könyörgéseim, Uram Jézus, pótold ki mennyben azoknak hibáit hathatós esedezéseddel. Sok lelki-testi ellenségem van. Uram Jézus, oltalmazz mennyből, és légy segítségül azok ellen. Sokszor vétkezem, Uram Jézus, légy szószólóm mennyből

p. 226

az Atyánál, légy engesztelő áldozat minden bűneimért.

Bízom is Tebenned, oh dicsőséges Idvezítőm, és örvendezek a Tebenned való bizodalomban. Mert tudom, hogy mennyben vagy; tudom, hogy teljes hatalmad van mindent véghezvinni a Tebenned hívőknek javára; tudom azt is, hogy teljes akaratod van jól tenni azokkal. Es már micsoda jót nem várhatok én az olyan Idvezítőtől, aki mennyei király lévén, mindent megcselekedhetik, és akinek mind tökéletes akarata, mind teljes hatalma van az én megtartásomra és idvezítésemre?

Azt is kérem Tőled, édes Jézusom, hogy amiképen felmentél a földről a mennybe, azonképen vond el az én szívemet is a földtől és emeld fel magad után az égre, hogy ahol van az én kincsem, ott legyen az én szívem is, és hogy az odafelvalókra viseljek gondot, ahol Te vagy, az Isten jobbján ülvén. Adjad még azt is, szerelmes Idvezítőm, hogy mikor nékem is azon a tövises úton kell majd járnom, amelyen Te bementél a dicsőségbe, tudniillik a nyomorúságoknak és szenvedéseknek útján, ugyanazzal a csendességgel, béketűréssel és állhatatossággal járhassak, nézvén Tereád, az én hitemnek elkezdőjére és elvégezőjére és reménységgel várván mindenkor az én szenvedésimnek boldog kimenetelét.

Végre pedig, Uram Jézus, ott, ahol Te vagy, készíts helyet nékem is a többi hívő bűnössel együtt, amint kegyelmesen megígérted, és midőn az én bujdosásomnak kevés napját eltöltvén, meghalok, az én testemtől elvált szegény lelkem felé terjeszd ki mennyből kegyelmes karjaidat és fogadd be azt az elkészített hajlékokba; testemet is a sírban való megnyugovása után egy napon feltámasztván, és az én lelkemmel egyesítvén, egészen juttasd el a Te boldog színednek látására. Elmentél előttem mennybe, hadd mehessek Utánad én is, hadd láthassam én is kimondhatatlan gyönyörkö-

p. 227

déssel a Te dicsőségedet, hadd vehessek én is részt a Te boldogságodban és hadd dicsőíthesselek Téged az Atyával és Szentlélekkel együtt a Te szent országodban, az angyaloknak és boldog lelkeknek társaságában minden vég nélkül. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?