1.28.5. Az Úrvacsorájának vétele előtt való hálaadása és imádsága a keresztyénnek

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszonnyolcadik rész. A keresztyénnek imádságokban és szent elmélkedésekben kell foglalatoskodni, mikor úrvacsorával él

p. 183

Oh véghetetlen irgalmasságú szent Úr Isten! Én Istenem és Atyám az Úr Jézus Krisztusban! Hálát adok azért a Te véghetetlen és megfoghatatlan szeretetedért, hogy a Te egyszülött Fiadat, az Úr Jézus Krisztust e világra elbocsátottad, a kárhozatba esett bűnös embereknek megtartására és idvezítésére. Hálát adok, hogy ezt az egyetlenegy Idvezítőt nékem is kijelentetted s velem megismertetted: hogy Őhozzá ragaszkodván, bűnbocsánatot s idvességet nyerhessek az Ő neve által. Hálát adok, hogy engem a Te egyházadba elhívtál, szent szövetségedre méltóztattál, a tévelygésektől, babonaságoktól és bálványozásoktól megszabadítottál, a Te mennyei igazságoddal megvilágosítottál és az idvesség útjába beállítottál. Hálát adok, hogy engem az én sok engedetlenségem, vétkem és esetem között mind ez ideig nagy kegyelemmel elszenvedtél és énvelem jót tenni meg nem szűntél.

De, oh Uram, minél több a te jótéteményed énhozzám, minél több eszközét közlötted velem a kegyességnek és az idvességnek, annál nagyobbak az

p. 184

én bűneim, amelyeket ennyi jótéteményidnek velem való közlése után cselekedtem. És mivelhogy tudtam, vagy tudhattam a Te akaratodat, és mégsem mindenekben alkalmazkodtam ahhoz, hanem sokszor büntetésre méltó dolgokat cselekedtem: annyival több büntetést érdemlek. Kétségbe is kellene esnem bűneimnek nagysága miatt, ha a Te irgalmasságod nem biztatná és a Te beszéded nem bátorítaná az én lelkemet. De az reménységet nyújt nekem afelől, hogy megbocsátod az én bűneimet és megkegyelmezel nekem a Te szent fiadban, az Úr Jézus Krisztusban, aki vérének kiontása és halála által eleget tett az én bűneimért a Te igazságodnak.

Mivelhogy azért a Te bűnt bocsátó könyörületességed egyedül a Jézus Krisztus által közli magát a bűnös emberekkel, én sem keresek őrajta kívül mást, hanem mindent megtagadván, egyedül az Ő érdeméhez és igazságához ragaszkodom, egyedül Őbenne, Őérette és Őáltala keresem Tenálad a kegyelmet, a bocsánatot és idvességet, mert tudom és elhiszem, hogy nincsen senkiben másban idvesség, nem is adatott emberek között ég alatt más név, mely által kellene nekünk megtartatnunk; tudom és elhiszem, hogy bűneinek bocsánatját veszi az ő neve által mindenki, aki hisz őbenne; tudom és elhiszem, hogy Ő a többi bűnösök között az én bűneimért is meghalt és azáltal én érettem is jó illatú tökéletes engesztelő áldozatot tett. Oh mily igen örül szívem ebben a hitben! Oh mily igen vidámítja ez az én bűnös lelkemet!

Annyival is inkább, midőn látom, hogy ezt az én hitemet a szent vacsorával is erősíted, melyet a Te szent fiad, az én Uram Jézus Krisztus által annak bizonyságára szereztettél, hogy ő meghalt és eleget tett az én bűneimért és így, hogy én bizonyosan várhatom Tetőled az én bűneimnek bocsánatát és az idvességet, ha hiszek őbenne. Mivelhogy azért a szent Vacsora nem azok számára rendeltetett, akik a magok igazságával akarnak meg

p.185

állani Teelőtted, hanem az olyan hívő és megtérő bűnösök számára, akik magokat a Te törvényed megrontóinak megismervén, a Te irgalmasságodhoz folyamodnak a Krisztus vérében való hit által: nem hogy engem az én bűneim eltiltanának attól, sőt inkább azok kényszerítenek, hogy annál én is a többi hívő bűnösökkel együtt megjelenjek.

Ilyen szándékkal lévén azért, kérlek Téged, én Istenem és irgalmas Atyám, fogadj kegyelemmel engem és tegyed hasznossá énbennem a szent vacsorával való élést arra a célra, amelyre a Te szent fiadtól, az Úr Jézus Krisztustól szereztetett és parancsoltatott. Vidd végbe azáltal énbennem azt az idvességes jót, amelynek végbevitelére gyakoroltatod azt az anyaszentegyházban mind világ végezetéig; adjad nékem abban a Krisztus szent testét és vérét olyan módon, amint annak legelső szereztetésekor adatott, és amint idvességes az én lelkemnek: egyesítsed abban és azáltal énvelem az én szerelmes Idvezítőmet oly közvetlenül és oly idvességesen, hogy az Ő engedelmessége az én engedelmességem, az Ő szenvedése az én szenvedésem, az Ő halála az én halálom légyen; az Ő elégtétele az én elégtételem, az Ő igazsága az én igazságom, az Ő érdeme az én érdemem, az Ő győzedelme az én győzedelmem legyen; az Ő atyja az én atyám, az Ő Szentlelke az én megszentelőm, az Ő boldogsága az én boldogságom, az Ő dicsősége az én dicsőségein, az Ő lakóhelye az én lakóhelyem és Örökségem legyen.

IIyen módon tölts bé engem jobban-jobban lelki örömmel, bátorsággal és bizodalommal a Te kegyelmednek érzése és az örök életnek reménysége által. Adj nékem több-több kegyelmet a Te félelmedre tiszteletedre, szeretetedre, a Te előtted kedves, valóságos szent életnek követésére, és soha se engedjed, hogy bármely teremtmény elszakaszthasson engem a Te szerelmedtől, mely van a Jézus Krisztusban. Ekképen adjad végezetre, oh nagy

p. 186

irgalmasságú Isten, hogy ama nemes harcot megharcolván, futásomat elvégezvén, hitemet megtartván, eltétessék nekem az igazságnak koronája szent országodban a Jézus Krisztus által. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?