1.28.6. Az úrvacsorának vétele után való hálaadása és imádsága a keresztyénnek

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszonnyolcadik rész. A keresztyénnek imádságokban és szent elmélkedésekben kell foglalatoskodni, mikor úrvacsorával él

p. 186

Áldott légy kegyelmes Istenem és Atyám, hogy most is időt és alkalmatosságot engedtél nékem a szent vacsorával való élésre, és ekképen a Te szent Fiadtól, az én Uram Jézus Krisztustól parancsoltatott egyik nagy tisztemnek végbevitelére. Már ebből oly bizonyos lehetek afelől, hogy Ő emberré lett, e földön járt, szenvedett és meghalt, mintha azt tulajdon szememmel láttam volna, de ezenfelül még arról is, hogy amiket cselekedett és szenvedett, mindazokat én érettem és én helyettem cselekedte és szenvedte, hogy én a kárhozattól megszabaduljak és örök boldogságra jussak. Bizonyos lehetek már afelől, hogy énnekem van Megváltóm, Szabadítom, Idvezítőm, aki nem engedi, hogy bűneimben elvesszek, mert most is táplált szent testével és vérével az örök életre. Mily nagy öröme lehet hát az én szívemnek, mily igen megbátorodhatik az én bűn miatt rettegő lelkem!

Áldott légy, oh Úr Jézus Krisztus, szerelmes Megváltóm és Szabadítom, hogy énrajtam öröktől fogva könyörültél, a váltságnak én helyettem való lefizetését magadra vállaltad, szent Atyádnak én érettem mind a keresztnek haláláig engedelmes voltál, és ekképen nekem veszni való bűnösnek örökkévaló szabadítómmá és idvezítőmmé lettél. Áldott légy, hogy az úrvacsorának rendelése által állandóvá és elfelejthetetlenné tetted ennek a nagy jótéteménynek emlékezetét, és a Tebenned hívőket

p. 187

bizonyossá tetted afelől, hogy a Te engedelmességed, szenvedésed és halálod az ő idvességökre szolgál. Áldott légy, hogy engem most legközelebb ehhez a Te szent vacsorádhoz méltóztattál, a Te megfeszíttetett testeddel és kiontott véreddel tápláltál, szent haláloddal, érdemeddel és igazságoddal biztattál, és afelől bizonyos reménységet nyújtottál, hogy noha én sok bűnnel megterheltetett vagyok, noha örök halált és kárhozatot érdemlek, mindazáltal, ha Tehozzád ragaszkodom, ha a Te igazságodat és parancsolatidat követem és ha a Tehozzád való hűségemet mindvégig megtartom, nem megyek a kárhozatra, hanem által megyek az ideigvaló halálból a boldog örök életre.

Már pedig én Tehozzád ragaszkodom, Uram Jézus, Tebenned bízik az én lelkem, egyedül Tenálad keresek menedékhelyet az én bűneimmel érdemlett büntetések ellen, minden egyéb igazságot és érdemet megtagadván, egyedül a Te érdemedhez és igazságodhoz támaszkodom, s úgy várok kegyelmet, bűnbocsánatot és idvességet. Nem különben ez is teljes szándékom és igyekezetem, hogy a Te igazságodat és parancsolatidat egész életemben kövessem és Hozzad való hűségemet halálomig megtartsam. De nincsen erre erőm magamtól, ellenségem is sok van: az ördög, a világ és az én  romlottságom azon vannak szüntelen, hogy engem bűnbe ejtsenek, Tetőled elszikkasszanak és az őrök veszedelembe letaszítsanak.

Ne hagyj, Uram Jézus, engem! Ha meghaltál érettem, adj kegyelmet is, hogy a Te halálod hathatós és hasznos legyen énbennem. E végre törd meg énbennem még jobban a bűnnek hatalmát, erősíts minden kísértés ellen, szenteljed, jobbítsad az én természetemnek romlottságát, tegyed mozdíthatatlanná az én lelkemnek Tehozzád való ragaszkodását és a Te szeretetedben, hűségedben és engedelmességedben való megmaradását.

Oh dicsőséges, hatalmas és szerelmetes Idve-

p. 188

zítö! Minekutána mennyből leszállottál, emberré lettél, kínt es halált szenvedtél énérettem: ne engedd, hogy elvesszem ily megbecsülhetetlen árnak lefizetése után. Légy az én vezérem és erősségem, világosságom és reménységem, amíg e bűnös testben élek, és midőn eljössz az égnek felhőiben a Te hatalmasságodnak angyalival, számlálj azok közé, akik kegyelmet találnak Te előtted és akiknek örök boldogságot adsz az egekben. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?