1.24.1. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy mértékletes lehessen. Tanítás

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszonnegyedik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy mértékletes lehessen

p. 142

Általában a mértékletesség abban áll, hogy az ember a maga idulatit, kívánságit és cselekedeteit a földi dolgok körül illendő határban tartsa, úgy, hogy azokat mód nélkül nem kívánja, és vissza nem él azokkal. Mert minden földi és világi dolog olyan, hogy azoknak mind kívánságában, mind a vélek való élésben a felettébbvalóság káros, vétkes és veszedelmes. Mikor azért az ember ezt a felettébbvalóságot eltávoztatja, akkor mértékletes.

De nevezetesen négy dolgokban kell kiváltképen mértékletesnek lenned, keresztyén ember:

I. Az ételben és italban. Erre int szent Péter apostol, mikor azt mondja: Legyetek józanok és vigyázok.

p. 143

Ismét: Józanok legyetek és vigyázzatok, (I. Pét. 4:7, ;5:8.) És Idvezítönk: Megoltalmazzátok magatokat, hogy valamikor meg ne nehezedjék a ti szívetek tobzódás és részegség miatt. (Luk. 21: 34.) Úgy lesz pedig az ételben és italban mértékletes a keresztyén ember, ha abból soha sem vesz magához annyit, hogy amiatt lelke és teste megnehezednék és alkalmatlanná lenne az Isten szolgálatára, lelke javának munkálására és hivatalos munkáinak illendőképen való folytatására, hanem csak annyit, amennyi életének s egészségének fenntartására és illendő megújulására szükséges. A vak pogányok is felismerték, hogy nincsen semmi illendőbb az okos emberhez, mint az ételben és italban való mértékletesség; ellenben, hogy nincs rútabb és okos emberhez illetlenebb, mint az ételben és italban való mértékletlenség.

II. Mértékletesnek kell lenni a keresztyén embernek az öltözetben. Úgy lészen pedig az, ha a különb-külünbféle színű, formájú és készületü öltözetekben nem dúskálódik, hanem annyi és olyan öltözettel megelégszik, amennyit és aminéműt a szükség és tisztesség kíván, és aminémű az ő állapotához illendő. Avégre adta Isten az öltözetet, hogy elfedezze a mezítelenséget, mely a bűn miatt gyalázatossá lett (1. Móz. 3:7, 10, 21.); mily nagy oktalanság azért, sőt mily nagy szemtelenség és így keresztyénhez mily nagy illetlenség, dúskálódni s kevélykedni az öltözetben, amelyet inkább szégyenleni kellene, mint bűnös voltunknak jelét és bizonyságát.

III. Mértékletesnek kell lenni a keresztyén embernek az álomban. Úgy lészen pedig az, ha csak annyit alszik, amennyi erejének megújítására szükséges, de a munkára való drága időt aluvással nem tölti. Mód nélkül sokat aludni: tunya és ártalmas heverés, amellyel az ember drága, rövid idejét vesztegeti, egészségét rontja, testét restíti, elméjét tompítja; kétség kívül azért illetlen az okos és tisztességes emberhez, annyival inkább keresztyénhez.

IV. Mértékletesnek kell lenni a keresztyénnek a mulatságban. A keresztyénség és kegyesség nem ellenzi a mulatságot, mert lehetetlen, hogy a mi lelkünk és testünk szüntelen alkalmatos légyen a munkára; az is lehetetlen, hogy szüntelen a kegyesség munkáiban

p. 144

foglalatoskodjunk, hanem szükséges, hogy ottan-ottan mulatsággal újíttassunk. A keresztyénség azért csak azt kívánja, hogy mértékletesek legyünk a mulatságban, mely is ezekben áll:

1. Hogy a keresztyén ember soha ne mulasson olyan dolgokkal, amelyekben bűn van, és amelyekkel az Istent megbántjuk.

2. Hogy az ártatlan és bűn nélkül való mulatságokkal se töltsön sok időt.

3. Hogy soha ne azért mulasson, hogy az időt töltse, hanem hogy a munkára alkalmatos legyen.

Méltó pedig és szükséges azt is megjegyezni, hogy különbség van a világi mértékletesség és a keresztyén igaz mértékletesség között. Mert meg kell vallani, hogy sok pogány is nagyra ment a mértékletességben, a világ fiai között is vannak mértékletesek: de vagy csak azért, hogy egészségüket őrzik, vagy becsületüket féltik, vagy javaikat kímélik, vagy egyéb efféle világi tekintetekből. De a keresztyén ember fő indító okának, melyre nézve mértékletesen él, annak kell lenni, hogy az Isten kívánja és parancsolja és így, hogy Ő előtte kedves legyen.

Te is azért, keresztyén ember, jól cselekszed ugyan, ha a mértékletesség által kíméled s őrized egészségedet is, világi javaidat is, becsületedet is; de hogy a te mértékletességed keresztyénhez illő s Isten előtt kedves jóság legyen, kiváltképen azért élj mértékletesen, hogy Istennek kedveskedj és engedelmeskedj, és hogy megfelelj az Ő idvezítő kegyelmének, amely teneked megjelent, és amely tanít téged, hogy mértékletesen élj e jelenvaló világban (Tit. 2:11, 12.), kérvén az Istent, hogy az ilyen keresztyéni mértékletességre adjon néked elégséges kegyelmet.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?