1.23.2. Imádság, melyben a keresztyén ember azért könyörög Istennek, hogy Őbenne mindenkor bizodalma lehessen

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszonharmadik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy Istenhez mindenkor bizodalma lehessen

p. 140

Mindenható, bölcs és jó Isten! Mily nagy kegyelem az mi hozzánk, hogy nemcsak megengeded, hanem parancsolod is, hogy bízzunk Tebenned! Mily nagy boldogság az nekünk, sok szükség és szenvedés alá vettetett nyomorult bűnösöknek,

p. 141

hogy bizodalommal járulhatunk Tehozzád a mi könyörgésinkben, bizodalommal folyamodhatunk hozzád a mi szükségeinkben, bizodalommal kiálthatunk Tehozzád a mi nyomorúságinkban, és hogy a Te jóságoddal és irgalmasságoddal biztathatjuk mi magunkat életünkben és halálunkban.

De jóllehet biztos útat nyitottál a Tebenned való bizodalomra a Jézus Krisztus által, jóllehet a Te tökéletességeid, ígéreteid, bíztatásid, parancsolatid mind arra hívnak, hogy bizodalmam legyen Tebenned mindenkor, mindazáltal ha csak ebben is nem segítesz a Te kegyelmeddel, félő, hogy az én nagy erőtlenségem miatt megfogyatkozom a Tebenned való bizodalomban lelkemnek nagy kárával, Felségednek nagy megbántásával; sőt gyakran tapasztalnom kell az én bizodalmamnak fogyatkozásit és az én szívemnek kételkedésit. A Sátán, az én romlott természetem, az én bűneim, a nyomorúságok sokszor egyesülnek, hogy engem nyughatatlanságokba és kételkedésekbe ejtsenek.

Hozzád folyamodom azért, én Istenem és kérlek alázatosan, adjad nékem a Te kegyelmedet, hogy minden állapotimban és viszontagságimban, minden szükségimben és nyomorúságimban állhatatosan Tebenned bízhassam és Tehozzád ragaszkodhassam. Erősíts mindazok ellen a dolgok ellen, amelyek tántorítani akarnak a Tebenned való bizodalomban. Ne engedjed, hogy a Sátán kételkedésekkel fárasszon, nyughatatlan gondolatokkal ostromoljon, még kevésbbé, hogy kétségbe ejtsen. Az én gyarló természetem ellen is erősíts, az én bűnös voltam ellen biztass, az én nyomorúságimban támogass, és eképen a Tebenned való bizodalomban állhatatosan tarts meg engem.

Végy ki afelől minden kételkedést szívemből, hogy ha gondod van az égnek madaraira és a mezőnek vadaira, sokkal inkább gondod van énreám; hogy kételkedésből az életnek gondjaival és szorgalmatosságival felettébb meg ne terheljem maga-

p. 142

mat, hanem mértékletes munka után magamat nyugodt szívvel a Te kegyelmes gondviselésedre bízhassam, tudván, hogy te semmit meg nem tagadsz éntőlem, ami nekem hasznos és szükséges.

Adjad pedig, hogy ne csak bízzam, hanem hogy jól és helyesen is bízzam Tebenned: az én bizodalmam alázatossággal, méltatlanságomnak megismerésével, a Te akaratodban való megnyugvással egybeköttetett lehessen. Ne engedjed, hogy úgy gondolkozzam, hogy akármint élek, és akármit cselekszem, bátran bízhatok Tebenned; hanem adjad, hogy úgy bízzak Tebenned, hogy a Te kedvedben járni igyekezzem, tudván, hogy úgy várhatom a Te segedelmedet és jótéteményedet, ha Téged féllek és a Te akaratod szerint élek. Cselekedd meg ezeket énvelem, én Uram és Istenem, szent Fiadért, a Jézus Krisztusért. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?