1.14.2. Imádság, melyben a keresztyén ember azért esedezik Istennek, hogy Őt igazán és valóban szerethesse

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Tizennegyedik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy az Istent igazán és valóban szerethesse

p. 99

Felséges Úr Isten! Te vagy a legtökéletesebb valóság. Tebenned van a véghetetlen hatalom, bölcseség, szentség és igazság. Nincsen jó több Tenáladnál. Szeretet vagy te. Szereted minden teremtésedet, azok között az embereket annyira, hogy a Te egyszülött Fiadat adtad, hogy mindenki, aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örökélete legyen. Emellett mily megszámlálhatatlanok a Te mindennapi jótéteményeid! Feltámasztod a Te napodat

p. 100

mind a gonoszokra, mind a jókra; esőt adsz mind az igazaknak, mind a hamisaknak; betöltöd eledellel és örömmel az ő szívüket.

Mily méltó vagy hát a szeretetre, mind a Te véghetetlen tökéletességidért, mind a Te szüntelenül való jótéteményidért! Sőt, mily méltó és illendő, hogy egyedül Téged, egyebeket pedig csak Teéretted és Tebenned szeressünk! Mily méltán kívánod, hogy szeressünk Téged teljes szívünkből, teljes lelkűnkből és minden erőnkből!

De óh én bűnös természetű ember! Mily lankadt, mily erőtlen és szunnyadozó mégis az én Tehozzád való szeretetem! Mily sokszor megeshetett rajtam, hogy a hiábavaló és múlandó világi dolgokat feljebb szerettem Tenáladnál! Mily sokszor gondoltam, szólottam és cselekedtem olyanokat, amelyek nem egyeztek meg a Te szereteteddel! Mily sokszor hátrahagytam, elmulasztottam olyanokat, amelyeket a Teirántad való szeretetből meg kellett volna cselekednem!

Bocsásd meg, óh véghetetlen szeretetű és könyörületességű Isten, az én Tenéked tartozó szeretetemnek fogyatkozásit. Erőtelen vagyok én arra magamtól, hogy Téged illendőképen szeresselek; jövel azért a Te kegyelmeddel az én természettől hideg szívembe: gyújts abban olyan buzgó, olyan tiszta szeretetet, amilyennel tartozom és amilyennel illő szeretnem Téged, én teremtő, megtartó és jóltévő Istenemet.

Olyan szeretetet, amely szerettesse velem, amit Te szeretsz, és gyűlöltesse, amit Te gyűlölsz; olyan szeretetet, amely ne engedjen engem tudva és szántszándékkal vétkezni és a Te akaratod ellen járni; olyan szeretetet, amely arra bírjon engem, hogy kegyesen éljek Teelőtted és a Te tetszésed szerint rendeljem minden cselekedeteimet; olyan szeretetet, amely kedvessé, és gyönyörűségessé tegye nékem a Teveled való lelki társalkodást, a Te tiszteletedet, dicséretedet és a Terólad való ke-

p. 101

gyes elmélkedéseket; olyan szeretetet, amely meggyűlöltesse és naponként elhagyassa velem a vétkes szokásokat, beszédeket, és cselekedeteket; olyan szeretetet végezetre, amely engem alázatossá, csendessé, béketűrővé és állhatatossá tegyen a Tetőled reám bocsátott nyomorúságoknak szenvedésében. Ilyen szeretettel kívánlak én szeretni Téged, óh legfőbb szeretetre méltó Isten! Segíts hát engem, hadd szerethesselek ilyen szeretettel. Buzdítsad, növeljed és öregbítsed azt naponként énbennem Szent Lelked által; végre pedig juttass el arra a kívánatos és boldog állapotra, amelyben tökéletesen és minden fogyatkozás nélkül szerethesselek Téged az angyalokkal és minden megdicsőült szentekkel együtt a Te szent országodban a Jézus Krisztus által. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?