1.5.5. Csütörtökön: estéli imádság

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Ötödik rész. A keresztyén embernek minden napnak estéjén is imádkozni kell.
A hétnek köznapjaira való estéli imádságok

p. 40

Oh gazdag kegyelmű Isten! Jó Istenem és szerelmes Atyám! Én méltatlan bűnös szolgád (szolgálód), akit újra sok jótéteményiddel meglátogattál. Elődbe járulok háladatos szívvel és alázatos lélekkel ez estének idején, áldván és dicsőítvén a Te szent nevedet. Mert az én nagy méltatlanságomban is kegyelmesen rám tekintettél, az én érdemem szerint engem meg nem büntettél, sőt inkább ezen a napon is életet, eledelt, öltözetet és egészséget adtál, a körülöttem lévő veszedelmek ellen védelmeztél, és a Te áldott gondviselésed alatt békességes estét engedtél érnem.

Vajha Uram én is úgy viselhettem volna és

p. 41

ezután is úgy viselhetném magamat, amint az ilyen nagy jóltevőmhöz való igaz háládatosság kívánja! Vajha serényebb lehetnék a jóban, buzgóbb a könyörgésben, vigyázóbb a beszédben, kegyesebb életemben és cselekedeteimben! Vajha megtartóztathatnám elmémet a vétkes gondolatoktól, szívemet a gonosz kívánságoktól, szememet a tilalmas nézésektől, számat és nyelvemet a rothadt és haszontalan beszédektől, kezemet minden bűnös cselekedetektől, lábamat a gonosznak minden ösvényétől! De kicsoda tudhatja a vétkeket? Az én titkos és nyilvánvaló bűneimtől tisztíts meg Uram engem és bocsáss meg nékem a Te irgalmasságodnak mérhetetlen gazdagságából.

E mai napon is sokban megestem, sok rosszat gondoltam, szóltam és cselekedtem; sokszor, midőn észre sem vettem, sok jót elmulasztottam, amelyet meg kellett volna cselekednem. Légy irgalmas nekem szegény bűnösnek a Jézus Krisztusban, töröld el az én mai vétkeimet is, és az én mai álnokságimról se emlékezzél meg.

Azután mindenekfelett azt kérem Tetőled, hogy a Te jólelked lakozzék az én szívemben, szenteljen, igazgasson és vezéreljen engem. Segéljen lelki tehetetlenségimben, tanítson tudatlanságomban, erősítsen erőtlenségemben, vigasztaljon nyomorúságimban, mintegy kezemnél fogva hordozzon világi bujdosásomban és tartson meg a hit által az idvességre.

Minthogy pedig az éjszakát nagy jóságodból nyugodalomra rendelted, majd én is a Te nevedben a nyugodalomra megyek. Uram, zárd be reám az ajtót, mint Noéra a bárkában, hogy a nyomorúságoknak vizei reám ne rohanjanak. Závár legyen a Te oltalmad, vár és bástya a Te hatalmad, amely elrekessze tőlem ellenségimet és eltiltson minden ártalmat.

Amikor lefekszem ágyamba, emlékeztess arra, hogy nemsokára akképen fekszem le a sírba és a

p. 42

koporsóba, és azáltal munkáld azt naponként énbennem, hogy minden napot úgy töltsék el és úgy rekesszek be, hogy magamat a jó lelkiismeretnek bizonyságával és a te kegyelmeddel biztathassam, és készen lehessek mindenkor a Tehozzád való menetelre.

Oh Isten, én mennyei Atyám! Hallgasd meg az én kiáltásomat. Oh Jézus, én Idvezítőm! A Te érdemeddel tegyed foganatossá szent Atyád előtt az én esedezésemet. Oh Szentlélek Isten, A Te tanácsoddal vezérelj engem életemben, halálomban pedig jöjj el hozzám drága vígasztalásiddal, hogy a halálnak álmával csendesen és édesen alhassam el és az én Istenemnek és Idvezítőmnek boldog látására eljuthassak az egekbe. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?