1.5.4. Szerdán: estéli imádság

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Ötödik rész. A keresztyén embernek minden napnak estéjén is imádkozni kell.
A hétnek köznapjaira való estéli imádságok

p. 39

Oh szent, bölcs és jó Isten, aki ez elfolyt napon is a Te véghetetlen jóságodból úgy gondoskodtál énkörülöttem, hogy az én állapotomhoz képest semmi jó nélkül nem szűkölködtem! Kisebb vagyok minden te jótéteményidnél és igazságodnál, melyeket cselekedtél a Te szolgáddal. Mivel fizessek a Te irgalmasságodért, melyet naponként közölsz énvelem?

Ne útáld meg az én dicsérő és hálaadó áldozatomat, melyet ez estéli órán Teelődbe hoztam. Dicsérlek Téged és hálát adok Teneked egész életembeli, közelebb e mai napi jótéteményidért, és kérlek a Jézus Krisztus nevében, bocsásd meg nekem kegyelmesen, amit ezen a napon gondolattal, szólással és cselekedettel vétettem Teellened és töröld el az én életemnek minden bűneivel együtt. Vajha pedig az én ruháimmal együtt levetkőzhetném minden rossz szokásimat, hibás erkölcseimet és vétkeimet! Vajha holnap és egész életemben valójában meggyűlölhetném és elhagyhatnám azokat! Uram, segélj erre engem és adj kegyelmet nekem!

Adjad azt is, hogy ez éjszakában csendesen és édesen alhassam a Te kegyelmednek őrizete alatt. Mikor a természeti nap elrejti az ő orcáját, az igazság napiának fényét tündököltesd az én szívemben. Aluvásomban is szerezz énbennem jóindulatokat, hogy amikor felserkenek, a Te neved

p. 40

és emlékezeted legyen az én szívemben. Mikor álmatlanság jő is énreám, Terólad, a Te jóságodról és kegyelmes igazgatásodról gondolkozzam, és azáltal elűzhessek minden haszontalan gondolatot. Újítsd meg az alvás által az én erőmet és tehetségeimet, hogy a holnapi napra egészségben és vidám elmével mehessek át.

Hogyha pedig az én hitemnek, tűrésemnek és reménységemnek megpróbálására vagy éjjel vagy nappal valami ellenkező, kedvezőtlen dolgot akarsz énreám bocsátani, emlékezzél meg róla, hogy én erőtelen ember vagyok, hogy Tenálad nélkül semmire nem vagyok alkalmatos, és hogy mint kegyelmes Istenemet és Atyámat, Téged illet a segedelem és szabadítás.

Minden szomorúságban azért vidámíts, minden nyomorúságban enyhíts engem. Midőn elhagyattatom, állj mellém; midőn háborgattatom, légy kőváram, oltalmam és menedékhelyem. Légy az én életem minden viszontagságaiban biztos reménységem, halálomban pedig örök idvességem. Hallgass meg engem kegyelmes Atyám Istenem, szent Fiadnak, az Úr Jézus Krisztusnak nevében. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?