1.5.6. Pénteken: estéli imádság

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Ötödik rész. A keresztyén embernek minden napnak estéjén is imádkozni kell.
A hétnek köznapjaira való estéli imádságok

p. 42

Felséges nagy Isten, el fogyhatatlan irgalmú mennyei Atya! Mily nagy jóság és drága kegyelem az, hogy a többi bűnösökkel együtt én reám is naponként gondot viselsz! Micsoda vagyok én, hogy megemlékezel énrólam, hogy kegyelmes szemedet rajtam tartod, hogy kedves szárnyaiddal takargatsz és oltalmam vagy mindenkor?

Áld és dícsér téged az én lelkem, hogy éntőlem méltatlan bűnös embertől e mai napon sem vontad meg a Te kegyelmedet és jóakaratodat. Mert hogy énreám semmi veszedelem nem jött, hogy életem, lehelletem és mozgásom megmaradt, hogy ételemben, italomban, ruházatomban sorsomhoz s állapotomhoz képest nem volt fogyatkozásom, hogy hivatalos munkáimat jó előmenetellel folytathattam, hogy testemet valami nagy betegség meg nem háborította, lelkemet valami rút bűn be nem mocskolta: ezt mind a Te kegyelmednek és jóakaratodnak tulajdonítom és mindezekért szent Felségednek adok hálát.

Mennél több jót közölsz, oh Isten, énvelem,

p. 43

annál háládatosabbnak és kegyesebbnek kellene lennem nekem is Tehozzád. Azért is nehéz az én lelkemnek, mikor meggondolom, hogy oly romlott természetű erőtlen ember vagyok, hogy Téged még most is sok bűnnel megbántalak. Ezt a napot sem tölthettem el vétkes gondolatok, indulatok, beszédek és cselekedetek nélkül. De a Te véghetetlen irgalmasságodhoz folyamodom, a Te ígéretidhez támaszkodom, a Jézus érdeméhez ragaszkodom és alázatosan reménykedem, bocsásd meg mindazokat nekem. Mert ha a bűnöket megtartod, kicsoda maradhat meg? De tenálad van a kegyelem, hogy tiszteltessél.

És mivelhogy testem is van, viselj gondot továbbra is az én testi tápláltatásomra az én sorsomhoz képest. Adj nekem csendes békességes életet, adj egészséges testet a Te szolgálatodra és hivatásomnak a betöltésére. Midőn pedig kedvezőtlen dolgok jönnek reám: adjad, hogy azok között Tereád nézzek, Tetőled függjek, a Te akaratodban megnyugodjam és béketűrő legyek. Adj azok között enyhülést, vigasztalást és idejekorán való szabadulást.

Hogy pedig holnap alkalmatosabb lehessek a Te szolgálatodra és az én hivatásomnak dolgaira, majd nyugodni megyek. A Te kegyes gondviselésedbe ajánlom azért magamat: kérlek, vigyázz reám, hogy ne jöjjön reám semmi veszedelem. Legyen csendes az én nyugodalmam, ártatlan és bűn nélkül való az én álmodásom, békességes és örvendetes az én felvirradásom. Add meg ezeket nekem, édes Atyám, véghetetlen irgalmasságodból a Jézus Krisztusért. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?