1.5.2. Hétfőn: estéli imádság

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Ötödik rész. A keresztyén embernek minden napnak estéjén is imádkozni kell.
A hétnek köznapjaira való estéli imádságok.

p. 36

Örökkévaló és mindenható Isten, természettel jó és kegyelemre hajlandó mennyei Atya! Aki engem a mai napon úgy vezérlettél és védelmeztél, hogy reám semminemű veszedelem nem következett, ételt, italt és öltözetet adtál, jó egészséggel megáldottál, munkáimban előmenetelt adtál és a Te kegyelmes látogatásod által életben megtartottál. Dicsérlek azért Téged és áldom a Te szent nevedet; hirdetem a Te jóvoltodat és magasztalom a Te irgalmasságodat.

Kérlek, bocsásd meg a Te kegyelmedből egész életembeli, közelebb a mai napi vétkes gondolatimat, beszédimet és cselekedetimet, melyekkel magamat a Te büntetésidre méltóvá tettem. Oh, ha Te hosszútűrő Isten és irgalmasságoknak Atyja nem volnál, régen elvesztem volna az én bűneimben; ha az én érdemem szerint akartál volna cselekedni énvelem, e mai napon is megérdemlettem volna, hogy mind ez ideigvaló, mind az örökkévaló halállal megbüntettél volna. Imádván azért a Te nagy irgalmasságodat, bűnbánatot tartok Teelőtted: amelyeket cselekedtem, bánom a porban és hamuban, és kegyelmet kérek Tetőled a Jézus Krisztusban. Töröld el az én álnokságimat, és az

p. 37

én bűneimről ne emlékezzél meg soha örökké. Te vagy az én reménységem, én paizsom, akiben bízom; ne tagadd meg azért éntőlem a Te irgalmasságodat: a Te jóvoltod és könyörületességed kegyelmezzen meg nékem szegény bűnösnek.

A bűnbocsátó kegyelem után mindenek felett azt kérem, hogy tisztíts meg engem Szentlelked által mindentől, valami Teelőtted nem kedves és gyűlölséges: a, vétkes indulatoknak uralkodása alól szabadíts ki engem, plántálj énbelém alázatos, szelíd és kegyes indulatokat. Adjad, hogy az én rossz szokásimat; és vétkes hajlandóságimat meggyőzhessem,és Teneked mindenekben engedelmeskedhessem. Ekképen szentelj meg engem mindenestől, hogy az én elmém épségben, lelkem és testem ártatlanságban tartassék meg az Úr Jézus Krisztus eljövetelére.

Világi életemről se felejtkezzél el irgalmas Atyám! Míg tetszik szent Felségednek az élőknek földén tartani engem, viselj gondot tápláltatásomról, és minden evilági változásimat és viszontagságimat úgy igazgassad, hogy a Te dicsőségedre és az én idvességemre legyenek.

Légy pásztorom közelebb ez éjszakában. Védelmezz minden lelki és testi ellenségemtől, fordíts el rólam minden szomorú eseményt. Tégy bátorságossá a sötétben a Te kegyes oltalmaddal, szenteld meg aluvásomat a Terólad való szent gondolatokkal, és amikor felserkenek, jöjj elmémbe a Te édes vígasztalásiddal. Midőn pedig az én utolsó éjszakám elérkezik, adj nyugodalmat testemnek a földben, lelkemnek pedig az egekben a Jézus Krisztus állal. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?