1.5.1. A keresztyén embernek minden napnak estéjén is imádkozni kell. Tanítás

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.

Ötödik rész. A keresztyén embernek minden napnak estéjén is imádkozni kell

p. 35

Csak egy napnak elfolyása alatt is számlálhatatlan az Isten jótéteménye mi hozzánk. Minden pillantásunk az Isten irgalmasságának megújulása és újabb-újabb jótéteménye, amely által egyik pillantásunktól fogva a másikig fentartja a mi életünket, erőnket és egészségünket, világosít, táplál, erősít, mozgat, oltalmaz, igazgat, segít.

Mily ostoba háládatlanság és háládatlan ostobaság azért az, midőn sok ember úgy tölti a napokat, hogy eszébe nem veszi, amelyeket Isten ővele cselekszik, és az Isten áldásával, oltalmával és segítségével minden köszönet és hálaadás nélkül él. Ne légy, keresztyén ember, az ilyen háládatlan teremtések közül való, hanem, amikor csak egy napot az Isten oltalma alatt eltöltesz, midőn a nap elhanyatlik és beesteledik, emeld fel szívedet az Istenhez hálaadással, dicsérettel és könyörgéssel.

1. Adj hálát Istennek, hogy téged azon a napon minden gonosztól megőrizett. Gondold meg, hogy sokan azon a napon nyomorúságba, betegségbe, keserves állapotba estek, tűz, víz és egyéb veszedelmek miatt javaikban kárt vallottak, vagy élőtöktől is megfosztottak és az élőknek földéből kitöröltettek: tenéked pedig kedvezett az isteni Jóság, holott te is mindazokat megérdemletted volna.

2. Járd el elméddel és vizsgáld meg azon a napon való beszédidet és cselekedetidet; és ha valamit cselekedtél, ami Istennek és felebarátidnak tartozó tiszteiddel ellenkezik: alázd meg magad, kérj Istentől kegyelmet és bocsánatot, minekelőtte aludni mennél.

3. Gondold meg, hogy az az éjszaka életednek utolsó éjszakája lehet, mivelhogy, midőn egyáltalán nem is gondolnád, megkérhetik a te lelkedet tetőled: azért is olyan indulattal és készülettel feküdj le mintha többé fel nem virradnál.

p. 36

4. Kérjed az Istennek kegyes oltalmát, kérj őrt magad mellé az Ő szent angyali közül, hogy ment lehess az éjszakának bántásaitól és minden veszedelemtől. Éjszaka is, mikor álmodból felserkensz, az Istenről gondolkozzál, Őhozzá fohászkodjál és az Ő oltalmával biztassad magad minden félelmek ellen. Ha így cselekszel: az Úrnak kegyes karján fogsz nyugodni, tábort jár az Úrnak angyala tekörülötted és megszabadít tégedet. (Zsolt. 34:8.)

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?