1.9.1. A keresztyén embernek imádkozni kell az ő hitének neveltetéséért. Tanítás

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.

Kilencedik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell az ő hitének neveltetéséért

p. 75

A hitet senki sem adhatja magának, sem pedig nem nevelheti maga; hanem egyedül az Isten cselekszi és cselekedheti azt a maga beszéde és Szentlelke által. (Eféz. 2:8; Róm. 10:17; II. Kor. 4:13.) A maga beszéde

p. 76

által az idvességes igazságokat megmutatja, ígéreteit és parancsolatait eleibe adja az embernek; Szentlelke által pedig azt cselekszi, hogy azokat mint isteni igazságokat bevegye és azokon megnyugodjék, következésképen, hogy az Istenben bizodalma legyen a Jézus Krisztus által, és az Ő akarata szerint élni igyekezzék.

Amilyen bizonyos pedig az, hogy a hit nem egyszeriben lesz erős hitté, hanem lassan-lassan növekedik, nemkülönben mint a kis gyermek lassan-lassan növekedik erős férfiúvá: úgy az is nyilvánvaló, hogy igen sok a gyenge és kicsinyhitű keresztyén. Hogy gyenge-e, kicsiny-e a te hited, keresztyén ember, azt ezekből láthatod meg és tudhatod meg:

1. Ha a Jézus Krisztusban való hit mellett is kételkedésben és hánykódásban vagy az Istennek hozzád való kegyelme és a te idvességed felől.

2. Ha ízetlenek és kedved ellen valók sokszor a kegyességnek munkái: mint az imádkozás, Isten beszédének olvasása stb., és ha nagyobb gyönyörűséget és mulatságot találsz sokszor a földi, világi, mint a mennyei dolgokban.

3. Ha, midőn valami nagyocska nyomorúság, kárvallás, gyalázat, betegség és egyéb eféle kedvezőtlen dolog jő reád, mindjárt megháborodol, kételkedel, nyughatatlankodol, békételenkedel.

4. Ha világi életedért s hozzádtartozóidnak táplálásáért rendkívül szorgalmatoskodol és nyugtalankodol, úgy hogy amiatt az Istennek tartozó kötelességidet is ottan ottan elmulasztod.

5. Ha ijesztés, fenyegetés, megfosztás és egyéb nyomorgatás által, vagy kecsegtetés, ígéret és adomány által reá vehetnek az Istennek tartozó kötelességiddel és lelkiismereteddel ellenkező dolgokra. Ha ezeket tapasztalod magadban, gyenge és kicsiny; és minél nagyobb mértékben tapasztalod, annál kisebb és erőtlenebb a te hited. Nincsen azért semmi szükségesebb, minthogy azon légy, hogy a te hited növekedjék és erősödjék. Ugyanis:

1. A Krisztus a kicsiny és gyenge hitűséget gyakorta keményen megfeddette (lásd Máté 17:17; Márk 16:14 stb.), ellenben mindenkor a nagyhitűséget dicséri a Szentírás, mint az Ábrahámét, a kapernaumi

p. 77

századosét, a kananéabei asszonyét stb. (Róm. 4; Máté 8:10; 15: 28.)

2. Minél kisebb és erőtlenebb a hit, annál több kételkedéssel, jóban való restséggel, botlásokkal, hánykodásokkal és rettegésekkel van egybekötve. Ellenben minél nagyobb és erősebb a hit, annál több és drágább vígasztalást, annál nagyobb lelki bátorságot, bizodalmat, buzgósagot, kegyességet szerez az emberben.

3. Nagy és erős ellenségi vannak a hitnek, t.i. a Sátán és minden ördögi lélek, a világi gonosz emberek és azoknak minden kigondolható incselkedései: azért is ha kicsiny és erőtelen lesz, könnyen meggyőzik és eloltják.

4. Nagy dolgokat kell cselekedni és véghez vinni a hitnek a mennyországért, amelyeket, ha kicsiny és erőtlen lesz, semmiképen végbe nem vihet. Meg kell oltani ama gonosznak minden tüzes nyilait. (Eféz. 6:16.) Meg kell annak győzni a világot. (I. Ján. 5:4.) Meg kell annak tisztítani a szivet. (Csel. 15:9.) Dicsekedni kell annak a háborúságokban. (Róm. 5: 3.) Örömmel kell annak venni világi javainak elrablását, midőn az igazságért lesz. (Zsid. 10: 34.) Sőt e földi életet is kevésre kell annak becsülni a Krisztusért, és készen kell arra lenni, hogy azt elveszítse Őérette. (Máté 16:25.) Ezeket s több ezekhez hasonló szükséges dolgokat a kicsiny és erőtelen hit végbe nem viheti, amint a kicsiny és erőtelen gyermek valami nagyobb dolognak végbevitelére alkalmatlan. Mindezekre nézve azért semmit sem kell teneked, keresztyén ember, jobban kívánnod, minthogy a te hited növekedjék és erősödjék. Évégre pedig ezeket szükséges cselekedned:

1. Az Isten beszédét szorgalmatosán és figyelmetesen olvassad és hallgassad; mert az a külső eszköz, mely által az Isten, amint elkezdeni, úgy nevelni és erősíteni szokta a hitet.

2. Az Úr vacsorájával élj illendő készülettel, mert azt egyenesen avégre szerezte az Idvezítő, hogy azáltal a kicsiny és erőtlen hit növekedést és erőt vegyen.

3. Igyekezzél a te hitednek erejét kimutatni és gyakorolni a keresztyén jóságos cselekedetek által.

4. A szent apostoloknak példája szerint, akik tapasztalván hitüknek kicsinységét és erőtlenségét, az Úrhoz folyamodtak, mondván: Neveljed a mi hitünket

p. 78

(Luk. 17:5.): imádkozzál gyakorta az Istenhez, hogy nevelje és erősítse a te hitedet mindaddig, mígnem a te hited, amely csak tükör által való homályos látás, szemmel és szemtől szembe való látássá változik a mennyeknek országában. (I. Kor. 13:12; II. Kor. 5:7.)

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?