1.4.2. Hétfőn: reggeli imádság

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Negyedik rész. A keresztyén embernek minden napnak reggelén imádkozni kell

p. 25

Mindenható és kegyelemmel bővölködő szent Úr Isten! Te teremtetted az egeket és azoknak sokaságos seregeit, a földet és annak minden lakosit, Te rendelted, hogy azon a nap és az éjszaka egymást felváltsák, és hogy a világosságot sötétség, a munkát nyugodalom kövesse. Dícsérlek és áld lak Téged nagy kegyelmességedért, mely szerint az elmúlt éjszakában betegségtől s egyéb gonosztól megoltalmaztál, lelkemben, testemben megnyugtattál, és e hétnek munkára rendeltetett első napjára épségben eljuttattál. Én aludtam, a Te gondviselésed pedig vigyázott énmellettem; én a halottakhoz hasonlatos voltam, a Te jóvoltod pedig feltámasztott, és megújított engem.

Légy e mai napon is az én segítőm és szabadítom, az én őrizőm és vígasztalom, az én bátorságos menedékhelyem és könyörülő Istenem. Legyenek nyitva a Te kegyelmes szemeid énrajtam, hogy a Te őrizeted alatt ne legyen semmi bántá-

p. 26

som és ne jöjjön reám veszedelem, hogy az én hivatalomnak kötelességében akadály nélkül hasznosan forgolódhassam, és az estét a Te akaratod szerint békességben elérhessem.

Legyen a Te áldásod az én munkáimon; adj előmenetelt munkálkodásimban; adj illendő okosságot, erőt és egészséget munkáimnak követésére. Ne engedjed, hogy olyan dolgokban munkálkodjam, melyek a te megbántásodra lennének, hanem úgy igazgass engem, hogy az én dolgaim a Te akaratod szerint valók legyenek.

A természeti napnak támadásával együtt támasszad s újítsad a Szentlélek világát is énbennem, hogy az egész napot a Te félelmedben, szeretetedben és a Tehozzád való engedelmességben tölthessem el. Segíts, taníts és vezérelj engem, hogy tudva ne vétkezzem Te ellened, az erőtlenségből és hirtelenségből való fogyatkozásokra is vigyázhassak és azoktól őrizkedhessem. Mikor az ördög, a világ, a test bűnre akar csalni: a Te jó lelked által ints meg, tartóztass és erősíts meg.

Felöltöztem ruháimat: Uram Jézus, öltöztess fel engem a te igazságodnak ruháiba is. Megmostam arcomat és kezeimet: Uram Jézus, moss meg engem szent véreddel is, hogy tiszta, kedves és kellemetes lehessek az én Istenem és Atyám előtt minden útaimban és cselekedeteimben, és a Te szent véredért bűnbocsánatot, kegyelmet és idvességet nyerhessek ötőle.

Mily sokan elkezdik ezt a hetet, akik el nem végzik azt, hanem addig betegségbe esnek, vagy a halottak közé is számláltatnak. Serkents és segélj azért engem, irgalmas Atyám, hogy mindenkor a szent életet követhessem, mely nélkül senki nem láthat Téged. Adjad, hogy mindenkor jó gondolatokban, kegyes beszédekben és feddhetetlen életben foglalhassam én magamat, hogy így mindenkor a kegyelemnek állapotában találtassam.

Oh mennyei Atya! A Te jóságod szüntelen tart-

p. 27

son engem. Oh Jézus, Istennek szent Fia! A Te szereteted szüntelen őrizzen engem. Oh Szentlélek Isten! A Te kegyelmed tegyen gyümölcsözővé engem minden jócselekedetekben. Oh Szentháromság egy örökkévaló Isten! A Te véghetetlen könyörületességed tegyen engem mindörökké boldoggá az egekben. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?