1.4.3. Kedden: reggeli imádság

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Negyedik rész. A keresztyén embernek minden napnak reggelén imádkozni kell.
A hétnek köznapjaira való reggeli imádságok

p. 27

Kegyelemmel bővölködő Isten! Felséges, szent és imádandó mennyei nagy Király, akinek teljes hatalmad vagyon mindeneken és úgy igazgatod azokat, valamint akarod! Szívemmel és számmal dicsérlek Téged és hálát adok Teneked, hogy életben és egészségben fel hagytál kelni az én ágyamból, és testemet minden kártól, lelkemet minden kísértéstől megmentetted. Mily nagy a Te jóságod, hogy mi embereknek fiai a Te szárnyaidnak árnyékában bízhatunk és az alatt oly kegyelmesen megtartatunk, hogy életünkben s egészségünkben egész éjszakánként meg nem háboríttatunk. Mily méltó és illendő, hogy midőn egyebet nem fizethetünk, sem néked semmit nem használhatunk: háladatosak legyünk Tehozzád, mi jóltevőnkhöz és életünket dicsőségedre fordítsuk.

De oh fájdalom, mily sokszor elmulasztottam én a tartozó háladatosságnak adóját megadni szent Felségednek a Te jótéteményidért! Mily sok napot és órát elvesztettem életemből, melyekben a világnak, a bűnnek és hiábavalóságnak szolgáltam, és magamat a világnak szokásihoz és bolondságihoz alkalmaztam, amelyekről számadással tartozom Teneked! Ne perelj Uram a Te szolgáddal, mert egy igaz sem találtatik Teelőtted az élők közül. Légy irgalmas bírám nékem és az én életemnek számlálhatatlan bűneivel érdemlett büntetések alól szabadíts fel engem az én Idvezítőmnek tökéletes

p. 28

igazságáért, melyet magamévá teszek az Őbenne való hit által.

A Te szolgálatodra ajánlom lelkemet és testemet. A Te drága kegyelmed tartóztasson engem, hogy ne gondoljak, ne akarjak és ne cselekedjek olyat, ami néked nem tetszik, hanem olyanokban foglalatoskodjam, amelyek Teelőtted kedvesek: hogy a Te szent neved dicsőíttessék általam, és életemnek minden napjai e mai nappal együtt Tenéked szenteltettek legyenek. Adjad, hogy minden nap úgy élhessek, mintha minden nap a Te ítélő széked eleibe kellene állanom.

Te vagy Uram minden mennyei és földi áldásoknak el fogyhatatlan kútfeje. Szállítsd le énreám is a Te lelki és testi szükséges áldásidat, nyisd meg a Te kezeidet és tölts bé engem is a Te jóvoltoddal. Adj nékem jó tanácsot, mikor tanács nélkül szűkölködöm, erősíts, mikor tántorgom, vigasztalj, mikor szomorkodom. Igazgass engem, mikor eltévelyedném, védelmezz, mikor veszedelembe esném. Adj nékem bátorságot, mikor rettegek, állhatatosságot, mikor szenvedek, békességes tűrést, mikor keresztet viselek. Adj nékem megtérést, mikor vétkezem, gyógyulást és könnyebbséget, mikor betegeskedem, vigasztalást és enyhülést, mikor a halállal küzködöm, boldogságot és örökéletet, mikor innét elköltözöm.

Ekképen könyörülj rajtam én Istenem, mert Tebenned bízik az én lelkem és a Te szárnyaidnak árnyékában vagyon reménységem. Légy erős kősziklám, melyhez folyamodjam szüntelen. Hajtsd énhozzám a Te füledet és tarts meg engem, mert Te vagy az én reménységem. Uram Isten, én bizodalmam gyermekségemtől fogva! Hallgasd meg az én imádságomat és ne rejtsd el magad az én könyörgésem előtt; figyelmezzél énreám és hallgass meg engem a Jézus Krisztus által. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?