1.6.8. Szombaton: reggeli imádság

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.

Hatodik rész. A keresztyén embernek nemcsak nyilvános, nem is csak magános, hanem annak felette házi isteni szolgálatot is kell gyakorolni

p. 63

Nagy irgalmasságú és igazságú Isten! Azok között, kik e reggelnek idején imádnak Téged, felemeljük mi is szívünket és kezünket Tehozzád, ki a mi reménységünknek Istene vagy.

Dicsérünk Téged, kegyelmes Atyánk, mennynek és földnek Istene, hogy nekünk úgy jelentetted ki magadat, hogy Tebenned reménységünk lehessen minden időben. Mily boldogtalanok volnánk mi, ha Tebenned nem reménykedhetnénk! Mily sokszor kétségbe kellene esnünk, ha a Te jóvoltod és irgalmasságod nem bíztatná lelkünket!

Reménykedünk, oh Isten, Tebenned; mert; mindenható, bölcs és irgalmas vagy; megszabadíthatsz és megsegíthetsz, amikor akarod: meg is akarsz szabadítani és segíteni, amikor a Te nevednek dicsőséges, nekünk pedig hasznos és idvességes.

Te voltál a mi segítségünk és szabadítónk, a mi oltalmunk és megtartónk életünknek minden napjában. Mikor valami gonosztól megmenekedtünk, a Te szabadításod volt az; mikor valamiben előrementünk, a Te segítséged volt az; mikor ép elmével s egészséges testtel újabb napokra virradtunk, a Te oltalmazásod és megtartásod volt az mindenkor. Az volt közelebb ez is, hogy minekutána az éjszakában megnyugodtunk, e jelenvaló napnak reggelére békességesen eljutottunk. Áldott légy minden segítségedért és szabadításodért, minden oltalmazásidért és megtartásidért.

Reménységünk vagyon a Jézus Krisztus által, hogy ezután is kegyelmes leszel mihozzánk; és ilyen reménységgel esedezünk Teneked: bocsásd meg a mi sok vétkünket és könyörülj mirajtunk. Ne fizess nekünk a mi érdemünk szerint, hanem

p. 64

a Te nagy irgalmasságodból kedvezz minekünk és tégy jól mivelünk.

Tégy jól a mi lelkünkkel, azt cselekedvén, hogy újjászülettessünk, megvilágosíttassunk, és naponként jobban-jobban megszenteltessünk. Tégy jól testünkkel is, egészséget, békességet, ételt, italt, ruházatot, világi áldást és előmenetelt adván minekünk, amennyire a Te bölcseséged jónak és hasznosnak ítéli.

E mai napnak folyásában legközelebb a Te jó lelked vezéreljen minket, a Te hatalmad őrizzen minket, a Te jóságod tápláljon minket; a mi életünk végén pedig véghetetlen kegyelmességed a mennyországba bocsásson be minket a Jézus Krisztus által. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?