1.29.9. Húsvéti imádsága a keresztyénnek

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszonkilencedik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, mikor ünnepel

p. 217

Oh felséges és dicsőséges, nagy irgalmasságú, és igazságú Isten, aki a mi válságunknak munkáját nemcsak elkezdetted, hanem tökéletességre is vitted a Te szent Fiad által. Alája vetéd Őt a mi

p. 218

bűneinkért a sok szenvedésnek, gyalázatnak, lelki és testi gyötrelemnek és végre a keserű halálnak: azután pedig feltámasztottad Őt a Te dicsőségedre és a mi örökkévaló örömünkre.

Mily dicsőséges az Teneked, oh örökkévaló Atya Úr Isten, hogy a Te szent Fiadat, aki Téged dicsőített e földön, és aki azért, hogy elvégezze a munkát, amelyet Reá bíztál volt, sokat fáradott, szenvedett, gyaláztatott, meg is öletett és a halottak közé számláltatott, nem hagytad abban a gyalázatos és nyomorult állapotban, nem hagytad az Ő lelkét a koporsóban és nem engedted, hogy az Ő teste rothadásra jusson, hanem nagy hatalommal és dicsőséggel kihoztad Őt a halálból és azáltal megbizonyítottad Őt a Te fiadnak lenni.

Nekünk pedig nyomorult bűnös embereknek mily örvendetes, hogy a mi kezesünket kibocsátottad a tömlőéből, amelybe a mi adósságunkért bevettetett, kieresztetted a halálnak fogságából, melybe a mi hamisságinkért esett, mert ez bizonyosakká tett minket afelől, hogy a mi adósságunkat egészen megfizette, hamisságunkat tökéletesen eltörölte, szent orcádat hozzánk engesztelte, úgyhogy már bűnbocsánatot és idvességet nyerhetünk Őáltala.

Örül azért az én lelkem is Tebenned, megtartó istenemben, áldalak és dicsőítlek Téged, aki ily dicsőségessé és csodálatossá tetted Temagadat az én idvezítésemben. Feltámasztottad szent Fiadat, hogy éljen az én főprófétám, és tanítson engem az Ő igéje és Szentlelke által; hogy éljen az én főpapom és engem megtisztítson és megáldjon: hogy éljen az én királyom, és engem oltalmazzon és igazgasson; hogy éljen az én megváltóm és idvezítöm, és engem minden gonosztól megszabadítson és idvezítsen. Áldott légy, hogy ilyeténképen, minekutána az idvességet szent Fiad halála által megszerezted, az Ő élete által meg is akarod adni énnékem.

p. 219

Adjad azért már, oh idvességemnek Istene, hogy ezt az én érettem meghalt, de azután feltámadott és most dicsőségesen élő Idvezítőmet igaz hittel elfogadhassam, állhatatosan őhozzá ragaszkodhassam, magamat az Ő halálával és feltámadásával a halál, a bűn és a kárhozat ellen hathatósan biztathassam és halálának s feltámadásának újjászülő, szentelő, erősítő, biztató és idvezítő erejét életemben és halálomban tapasztalhassam.

Dicsérlek és imádlak Téged is, Úr Jézus Krisztus, életnek fejedelme! Jóllehet az Atya Úr Istennek tulajdoníttatik a Te feltámadásod, hogy azzal megmutattassék, hogy Ő mint bíró megelégedett a Te mihelyettünk való elégtételeddel, mindazonáltal tudom és hiszem hogy tulajdon magad erejével és hatalmával támadtál fel; mert volt hatalmad letenni a Te életedet és felvenni azt. Aminthogy szabad akaratod szerint haltál meg miérettünk és senki sem vette el a Te életedet, hanem magad tetted le azt: azonképen a Te akaratodnak hatalmával elevenítetted meg a Te megholt és a koporsóba letetetett testedet, mert igaz Isten és valóságos ember voltál; a Te emberi természetednek halandó részét halálra adtad, azután pedig isteni hatalmaddal feltámasztottad.

Oh mily nagy boldogság az, hogy nékem ilyen hatalmas és dicsőséges Idvezítőm van, aki a halálnak diadalát és a koporsónak fullánkját ily hatalmasan elvehette! Mily nagy öröm és bátorság az nékem, hogy élsz Te én Megváltóm, aki énérettem meghaltál! Mert ha meghalni kész voltál énérettem, mit nem remélhetek már Tetőled, minekutána feltámadtál és élsz Örökkön örökké? Ha azt, ami nehezebb volt, megcselekedted hozzámvaló szeretetedből, hogyne cselekednéd már meg azt, ami sokkal könnyebb? Nehéz volt engem megváltani, mert oh mily sokat kellett azért fáradnod, törődnöd, gyötrődnöd! Vérrel kellett azért izzadnod, meg kellett ostoroztatnod, meg kellett feszíttetned,

p. 220

meg kellett halnod: de minekutána ezeken átmentél, ezeknél már sokkal könnyebb Teneked engem megváltott hívedet megtartani hit által az idvességre, melyet a Te szenvedésed, halálod és feltámadásod által elkészítettél.

Én is azért Tehozzád ragaszkodom, és idvességemet Tetőled és Teáltalad reménylem és várom. Mert, hogy az idvességet tökéletesen megszerezted nékem, azt feltámadásodból bizonnyal tudom és latom. Látom abból azt is, hogy igazak a Te ígéreteid, és hogy beteljesítheted, bizonnyal be is teljesíted azokat a Tebenned hívőknek. Látom továbbá a Te feltámadásodból, hogy meggyőzted a halált, és azt, akinél a halál birodalma volt, tudniillik az ördögöt, az én idvességemnek nagy ellenségét megrontottad. Látom abból azt is, hogy engem a bűnnek halálából feltámaszthatsz, a lelki életben megtarthatsz, bűneimből kitisztíthatsz, nyomorúságimból megszabadíthatsz, halálomból feltámaszthatsz és az örök boldogságnak bírására eljuttathatsz. Tebenned hízom és Terád támaszkodom, oh énérettem meghalt és a halálból dicsőségesen feltámadott Idvezítőm!

Te is annakokáért, oh dicsőséges és véghetetlen szeretetű Jézus, az ilyen Tebenned hívő, bízó és gyönyörködő bűnös szolgádat ne hagyd el, hanem a Te drágalátos halálodnak, dicsőséges feltámadásodnak, és életednek erejével éleszgesd és ápolgasd. Légy velem kísértéseimben, ne hagyj elvesznem bűneimben, ne engedj beesnem a kárhozatnak veszedelmébe. Biztass életemben, enyhíts halálomban, őrizz koporsómban. Lelkemet halálom után, testemet is feltámadásom után koronázd meg örök dicsőséggel és boldogsággal a Te szent országodban. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?