1.22.2. Imádság, melyben a keresztyén ember azt kéri Istentől, hogy szelíd lehessen

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszonkettedik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy szelíd lehessen

p. 136

Könyörülő Isten, szeretettel teljes mennyei Atya, ki jól teszel mi velünk, noha mindennap megbántunk Tégedet. Nem kelsz ki mindjárt bosszúsággal miellenünk, mihelyt hosszúsággal illetünk Tégedet, hanem nagy szeretettel elszenvedsz minket és a gonosz helyébe jót adsz minékünk.

Vajha én is az én felebarátimhoz olyan indulattól lehetnék, hogy midőn vagy erőtlenségből vagy szánt-szándékkal megbántanak és gonosszal illetnek, harag, bosszankodás és bosszúállásnak kívánsága nélkül eltűrhetném és csendességgel bírhatnám az én lelkemet! Vajha sokszor ne fakadtam volna ki rosszakaróim és gyalázóim ellen haragra, szidalomra, átkozódásra és bosszúállásra! Mily illetlen volt az a szelíd Jézus tanítványához! Mily igen ellenkezett az azzal a szelídséggel, melyre az Úr Jézus Krisztus példát hagyott és amelyet megkíván azoktól, akik az Ő tanítványi akarnak lenni.

Úr Isten, én Istenem! Bocsásd meg nékem sok haragos gerjedezésemet, bosszankodásomat, átkozódásomat, bosszúálló kívánságomat, igyekezetemet és minden egyéb indulatomat, cselekedetemet és magaviseletemet, melyekkel a szelídségnek határát áthágtam.

Könyörülj rajtam és add belém a szelídségnek lelkét. Orvosoljad az én természetemnek azt a nagy fogyatkozását, mely miatt hamar fellobban énbennem a haragnak tüze, az ellenkező, bántó beszédekre és cselekedetekre, és adj nekem szelíd és csendes természetet, hogy az én felebarátimnak ellenem való vétkeit békével eltűrhessem és a bosszúságokat csendes elmével vehessem s viselhessem.

Tartóztass engem a Te kegyelmed által, hogy

p. 137

a szidalomért szidalomra, az átokért átokra, a gonoszért gonoszra ne fakadjak; ne induljon én bennem mérgelődés, fenekedés, valaki ártalmára való igyekezet, amelyek a keresztyéni szelídséget kirekesztik. Ellenben vajha a szelídség úgy meggyökerezhetne énbennem, hogy olyan lehetnék, mint a siket, aki semmit sem hall, és mint a néma, aki nem szól, midőn az én ellenségem gyaláz és szidalmaz engem.

Adj arra is szelíd indulatot énbelém, hogy felebarátimnak, akármit vétenek ellenem, igaz szívből megbocsáthassak és az én ellensegimnek, akárminémű gyalázattal és bosszúsággal illettek, nem csak akkor, midőn bocsánatot kérnek, hanem akkor is, midőn nem kérnek, az én szívemben megengedhessek és azokhoz az ő énhozzám való kegyetlen és szeretetlen magokviselése helyett csendes és szelíd viselettel, sőt ha szükséges, segítséggel is és jótéteménnyel lehessek.

Oh mily drága és kívánatos dolog lesz az, ha én magamat így viselhetem: mert ebből bizonyossá lehetek afelől, hogy szent Fiadnak, a szelíd Jézusnak igaz tanítványa vagyok, és így, hogy jövendőben az Ő boldogságának is részese leszek az egekben Vidd végbe azért, oh Isten ezeket én bennem és adj ezekre elégséges kegyelmet nekem ugyancsak Jézusnak, a te szerelmes szent Fiadnak tökéletes szelídségéért és engedelmességéért. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?