1.5.8. A hetet berekesztő más imádságok

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.

Ötödik rész. A keresztyén embernek minden napnak estéjén is imádkozni kell

p. 45

Oh dicsőséges szent Úr Isten! Mily sok és nyilvánvaló a Te jóságodnak és könyörületességednek jele az emberek között e földön! A többi bűnösök között én reám is kiterjesztetted a Te irgalmasságodat az egész héten, a Sátán és a gonosz emberek ellen oltalmaztál, életben, egészségben megtartottál, sok javaddal meglátogattál, és ekképen ezt a hetet is szerencsésen és békességesen eltöltenem megengedted. Mily sokan szomorúsággal, bánattal és könyhullatásokkal töltötték ezt! Mily sokan nyomorúságba estek ezen! Mily sokan kárt

p. 46

vallottak egészségükben, becsületökben vagy javaikban! Én pedig a Te kegyes oltalmad alatt csendességben és bátorságban lakoztam: nem jött reám veszedelem, minden nap lefeküdtem, elaludtam és felkeltem, mert Te oltalmaztál engem. Hála legyen Tenéked ezért a Te kegyelmes oltalmazásodért, áldott légy minden velem közlött jótéteményidért.

De ha megsokasodtak ezen a héten a te jótéteményid énrajtam: sokasodtak ezen az én bűneim is. Oh mily nagy illetlenség, hogy midőn Te a jótéteményt sokasítottad, én a bűnt sokasítottam! Oh mily nagy háládatlanság, hogy én a Te megbántasodra fordítottam azt a lelket, azt a testet, azokat a tagokat, amelyeknek erejét és tehetségét Te adtad és Te tartottad meg!

Alázatos bűnbánatot tartok Teelőtted mindazokról a hét végezetén; bánom és fájlalom mindazt, amit ennek eltölt napjaiban vétkesen gondoltam, szóltam és cselekedtem; esedezem a kegyelemért és bocsánatért a Jézus Krisztus nevében.

Ne fizess nekem, oh véghetetlen könyörületességű Isten, az én cselekedeteimnek érdeme szerint, hanem könyörülj rajtam és a Jézus Krisztus halála által engeszteltessél énhozzám, mint eleitől fogva sok bűnöshöz.

És ha szent Felségednek jóvolta a jövő hétre is áttesz: láttassad akkor is énvelem a Te kegyelmedet, tapasztaltassad irgalmasságodat, vezérelj és igazgass, táplálj és segíts, tarts és boldogíts engem. Adjad, hogy el távoztathassam azokat a bűnöket, amelyekben ezen a héten megestem, vigyázó legyek azokra a kötelességekre, amelyeket ezen elmulasztottam, és hogy Teneked nagyobb serénységgel és buzgósággal szolgálhassak.

E hétnek elmúlásával pedig neveljed énbennem az én múlandóságomnak és hiábavalóságomnak valóságos ismeretét. Vésd be az én szívembe és ne hagyd elfelejtenem, hogy amint ennek a hét-

p. 47

nek napjai hamar elfolytak, úgy nemsokára elfolyik az én életemnek minden hete és napja, és eljő az az utolsó hét és nap, melyen a halállal szembe kell szállanom és a Te ítélőszéked elébe kell állanom. Adjad, oh én Istenem, hogy az az utolsó hét és nap találjon engem az én tisztem szerint cselekedve. Adj azon nekem boldog és idvességes halált és örök nyugodalmat a menyországban a Jézus Krisztus által. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?