1.31.2. Imádsága a keresztyén embernek az esztendő első napján

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Harmincegyedik rész. A keresztyén embernek imádkozni keli az új esztendő első napján

p. 243

Oh Jehova, örökkévaló Isten, akinél nincsen a változásnak csak árnyéka sem, hanem mindenkor ugyanaz vagy és a Te esztendeid soha el nem fogynak! Mi pedig változás alá vettetett halandó emberek vagyunk, elmúlunk mint az árnyék, olyan a mi életünk, mint az álom, megemésztjük a mi esztendeinket, mint a beszédet. De ily nagy romlandóságunkban is, ily árnyékhoz hasonló, múlandó hiábavalóságunkban is a Te hatalmad, jóvoltod és irgalmasságod esztendőkről esztendőkre, amíg tetszik, megtarthatja és megtartja a mi életünket.

Íme most is legközelebb egy egész esztendőn átvittél és új esztendőre juttattál. Azért én is, Te méltatlan szolgád, Teneked szentelem ennek kezdetét és buzgó hálaadásokkal, dícséretmondásokkal és esedezésekkel járulok Te elődbe. Háládatos szívvel elismerem, én jó Istenem, hogy amint legelsőkben is Te adtál nekem lételt és életet, úgy Te tartottad meg mind ez ideig az én életemet a sok erőtlenség és számlálhatatlan veszély között, amelyek nékem minden szempillantásban halálosak lehettek volna. Nem csak életet adtál pedig, hanem az élet mellé kegyelmet is adtál és sok lelki s testi javaddal meglátogattál.

Mily eléggé meg nem köszönhető csak a közelebb elmúlt esztendőbeli irgalmasságod! Annak egész folyásában lelkemnek, testemnek kegyelmes oltalmazója voltál és mind ez életre, mind a jövendő örök életre való tápláltatásomról nagy kegyelmesen gondot viseltél. Életet adó beszédeddel, szent sákramentomoddal, drága ígéreteiddel, lelki ajándékiddal és kegyelmeiddel az örök életre tápláltad az én lelkemet: testemet is tápláltad e múlandó életre hozzám illendő eledellel és öltözettel. És ha ottan-ottan némely kedvetlenséget és kese-

p. 244

rűséget kóstoltattál is velem, de ismét megvigasztaltál és megszabadítottál.

Áldott légy, jó Istenem, hogy velem, méltatlannal kegyelmesen dajkálkodtál, a körülöttem levő sok gonoszság között atyai kezedben hordoztál, az én sokféle szükségemben és fogyatkozásomban segítségül voltál, és ez új esztendőre is kegyelmesen felvirrasztottál. Hálaadásnak áldozatával áldozom Tenéked, magasztalom és dicsőítem a Te szent nevedet, mert nem az én érdemem szerint bántál énvelem, és nem bűneim szerint Fizettél énnekem. Elismerem, hogy én büntetésnél és halálnál egyebet nem érdemlettem Tetőled, mert számtalan vétekkel és fogyatkozással volt teljes az én életem. Sokszor elmulasztottam keresztyéni tiszteimet; sokszor pedig ellenkezőképen is cselekedtem azokkal. Minden nap sokban megestem, és ami jót cselekedtem, az is mindenkor hibás volt. Annyival inkább csodálom azért, és annál mélységesebb alázatossággal imádom a Te jóvoltodat, hogy azt ily méltatlan bűnös emberrel közölni méltóztattad. Oh csak az elmúlt esztendőbeli bűneim mily sok ezer halált és vesztést érdemlettek volna! Mily drága azért a Te irgalmasságod, amely nem csak életben megtartott, hanem számlálhatatlan lelki s testi jótéteménnyel is gazdagított.

Oh én jóltevö Istenem! Fájlalom, hogy én Tenéked sokképen háládatlansággal fizettem és az én számtalan vétkes gondolatimmal, beszédimmel és cselekedetimmel szent Felségednek bántására voltam, és leborulván a kegyelemnek székinél, reménykedem a Jézus Krisztus nevében: ne gyűlölj, ne utálj és ne vess meg engem bűnös voltomban, hanem a Jézus Krisztusban tekints reám könyörületességgel, bocsásd meg egész életembeli, közelebb az elmúlt esztendőbeli bűneimet, és kegyelmezvén kegyelmezz meg énnekem.

Kérlek továbbá, oh elfogyhatatlan kegyelmű Isten, hogy ennek az új esztendőnek kezdetével

p. 245

kezdj el engem is újra megáldani lelkemben és testemben, életemben, javaimban és hozzám tartozóimban. Mindenek felett pedig a Te újjászülő és megengesztelő kegyelmednek adásával és nevelésével mutasd meg énhozzám a Te irgalmasságodnak gazdagságát. Vésd be mélyebben a Te félelmedet az én szívembe, szerezz énbennem nagyobb buzgóságot és szorgalmatosságot a Te tiszteletedben és minden keresztyéni tiszteimben, nagyobb utálatot és gyűlöletet a bűn ellen, nagyobb kívánságot és igyekezetét az én életemnek a Te parancsolatod szerint való rendelésére. Eképen az esztendőnek megújulásával újítsd meg én rajtam a Te lelki ajándékidat is, hogy ebben az esztendőben az én életem szentebb, tisztább, mértékletesebb és Teelőtted kedvesebb lehessen.

Külsőképen is újítsd meg énrajtam a Te irgalmasságodat, és ez egész esztendőben tartsd meg irántam, és minden szükségeimben tégyed nyilvánvalóvá énhozzám a Te csodálatos jóságodat. Tartsd meg az én életemet és oltalmazzad a halálos veszedelemtől. Szolgáltass jó egészséget és békességet, hogy Teneked és felebarátimnak akadály nélkül szolgálhassak és az én hivatásomnak dolgaiban hasznosan forgolódhassam. Rendeld ki a Te gazdag tárházadból mindennapi tápláItatásomat, adj csendes maradást az én lakó földemben, áldd meg munkálkodásimat, tegyed előmenetelesekké jó szándékimat, igazgassad kimenetelemet, tegyed jó szerencsésekké az én dolgaimat. Hn lehetséges, múljék el én tőlem a nyomorúságoknak és keserűségeknek pohara: mindazáltal ne úgy legyen, amint én akarom, hanem amint Te.

A Te akaratodnak és bölcs tetszésednek igazgatása alá bocsátom, oh én Istenem, minden egyéb dolgaimat is: a Te akaratod szerint folyjanak azok, és nem az én akaratom szerint, és az én akaratom csak akkor legyen meg, midőn a Te szent és bölcs akaratoddal megegyezik, mert én az én termeszeti

p. 246

vakságom és tudatlanságom szerint sokszor akarok olyat, ami nekem káros és veszedelmes, de Te soha sem akarsz gonoszt nékem. Ne adj azért nékem olyan világi jót, amely veszedelmes az én lelkemnek, ha kérem is Tetőled, hanem adj inkább ahelyett mást, amelyet hasznosnak látsz, ha nem kérem is azt Tetőled. Ha szükséges az én javamra, hogy nyomorúságokkal próbáltassam és taníttassam; próbálj és taníts azok által, ha nem kedves és keserves is nékem; de adj érőt, enyhülést, vigasztalást és kegyelmet azok között. Egy szóval úgy légyen a Te akaratod szerint minden dolgom, amint a Te dicsőséged és az én idvességem kívánja.

Áldd meg ez új esztendőben, óh áldásoknak Istene, a mi államfőnket. Legyenek rajta a Te szemeid, alatta a Te karjaid, mellette s körülötte a Te őriző angyalid, tartsd őt, oltalmazzad és igazgassad.

Áldd meg e hazában a főrendeket és tisztviselőket: adj őnékik életet, egészséget és egyéb szükséges jókat. Adjad, hogy szeressék az igazságot és a közjónak hűséges előmozdítói legyenek.

Áldd meg e földön elterjedt híveidnek seregét, legeltesd azt a Te igéddel és Szentlelkeddel, töltsd ki arra bő mértékben a Te ajándékidat, légy ékessége annak, légy erőssége az ördög és a világ ellen. Sokasítsad a Te kegyelmeidet a Te ekklézsiádnak pásztorin és tanítóin, és tedd előmenetelessé az ő munkálkodásukat sokaknak idvességére.

Áldd meg az én hazámat és nemzetemet, tartóztasd abban a bűnnek áradását, ne küldd ki az ellen a Te haragodnak búsulását, hanem tartsd meg azzal szembe továbbra is béketűrésednek és türelmednek gazdagságát.

Áldd meg ezt a helyet, amelyben én lakom. Áldd meg ebben az igazgatókat és a közrenden valókat, az öregeket és ifjakat, a szegényeket és a gazdagokat, a kereskedőket, mesterembereket és földmívelőket. Adj mi közöttünk békességet, egyességet és atyafiúi szeretetet. Az istenfélő jó embe-

p. 247

reket szaporítsad és áldd meg mi közöttünk: a bűnben élő gonoszokat pedig zabolázzad és terítsed. Könyörülj az elnyomottakon, az elhagyottakon, az özvegyeken, árvákon, betegeken és akárminémű keresztviselés alatt kesergőkön.

Könyörülj énrajtam is, erőtlen bűnös szolgádon: légy az én jobbkezem felől, amíg e siralomnak völgyében a gonoszság és nyomorúság között kell forognom és őrizz engem s tarts meg a veszedelemtől. Légy mellettem akkor is, midőn az én életemnek végén a halálnak kötelei és a koporsónak keserűségei körülvesznek engem. Adjad, hogy igaz hittel és megtéréssel, Tebenned való bizodalommal, sőt örömmel halhassak meg, és engedj bemenetelt nékem az angyaloknak és a boldog lelkeknek seregébe, a Te dicsőséges szent nevednek örökké való tiszteletére és dicsőítésére a Te nagy irgalmasságodból a Jézus Krisztusért. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?