1.30.2. Imádsága a keresztyén embernek az esztendő utolsó napján

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Harmincadik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell az esztendőnek utolsó napján

p. 237

Irgalmas Úr Isten! Mennyei szent Atyám! Könyörülő Jótevőm! Ez én bujdosásom esztendejének utolsó napján felemelem szivemet Tehozzád, az én napjaimnak és esztendeimnek fő Urához, az én életemnek és minden dolgaimnak vezérlőjéhez és imádom a Te nagy jóvoltodat és irgalmasságodat, mellyel az én fogantatásomtól és születésemtől fogva körülvettél engem, méltatlan bűnös teremtésedet. Tenéked köszönöm minden esztendeimet, napjaimat és szempillantásimat, amelyeket az élőknek földében eltöltöttem és amelyek teljesek voltak mindenkor a Te könyörületességednek gazdagságival.

Tenéked köszönöm közelebb ezt az esztendőt, amelynek végére eljutottam, és amelyben velem közlött lelki-testi irgalmasságid megszámlálhatatlanok. Dícsér téged az én lelkem, hogy még ezzel az esztendővel is megtoldottad többi esztendeimet, múlandó életemet meghosszabbítottad, és ennek minden napján irgalmasságodat irántam megmutattad. Áldott légy, hogy ez esztendőben is a Te életadó beszédedet énnékem prédikáltattad, szent sákramentomidat kiszolgáltattad, ekklésiádban megtartottál, édesdeden intettél és hívogattál szent tiszteletedre, és idvességem munkálására időt és alkalmatosságokat engedtél. Áldott légy, hogy testemnek is adtál állapotomhoz illő eledelt és öltözetet, hivatásomnak követésére megkívánható erőt és egészséget, munkáimban áldást és előmenetelt.

Áldott légy azért is, hogy a körültem levő sok veszedelem ellen paizsom és oltalmazóm voltál; a Sátánnak és egyéb ellenségimnek kívánságára ki nem adtál; sok szerencsétlenséget, mely minden szempillantásban rajtam megeshetett volna, rólam elfordítottál; és noha itt siralomnak völgyében vagyok, mindazáltal ottan-ottan vidám napokat és

p. 238

órákat is ajándékoztál. Midőn pedig kedvetlenség és szomorúság jött reám, akkor is a Te vígasztálásid vídámították az én lelkemet; ha ottan-ottan egészségem megváltozott és reám jött valami nyavalya, a Te orvosló kezeid ismét meggyógyítottak; ha valamely rosszakaróm ellenem támadt és megháborított, ismét békességet adtál nékem; ha valami világi javaimban kárt vallottam, másfelől kipótoltad szükségeimet és eképen vigasztalással és alkalmatos időben váló segítséggel könnyítetted az én keresztviselésimet.

De ha egyfelől a Te számlálhatatlan jótéteményidnek elgondolása arra serkent engem, hogy ez esztendőnek utolsó napján örvendezéssel áldjam és dicsérjem a Te jóvoltodat: másfelől az én sok bűnömnek meggondolása bánatra és penitenciára hí engem. Jaj, mily számtalan bűnt cselekedtem csak ebben az egy esztendőben! Mennyi rossz gondolat forgott elmémben! Mennyi bűnös és illetlen beszéd ment ki számból! Mennyi helytelenség esett az én cselekedetimben és magamviselésében! Mennyiszer mulasztottam el a Teneked és felebarátimnak tartozó kötelességimet! Mennyiszer voltam rest a Te dicsőítésedben, tétovázó a könyörgésben, szunnyadozó, kedvetlen és buzgóság nélkül való a Te tiszteletedben! Mennyiféleképen lehettem felebarátimnak megbántására és botránkoztatására! Csak egy napon is sokban megestem: hát az egész esztendőben, hát még egész életemben?

Megalázván azért magamat az én bűnös voltomban a földnek poráig Teelőtted, a Jézus nevében kegyelmet kérek Tetőled. Bocsáss meg nékem, irgalmas Úr Isten, a Te szent Fiadnak érettem való haláláért és elégtételéért; és amiképen elmúlt ez az esztendő, s elmúlt ennek minden napja, órája és szempillantása, úgy múljanak el az én bűneim is, amelyek azokban esték, az én egész életemnek minden bűnével együtt, mintha sohasem lettek volna. Töröld el, oh nagy irgalmasságú Isten, min-

p. 239

den álnokságimat és az én bűneimről ne emlékezzél meg soha örökké. Fogadd el azokért a Jézus Krisztus elégtételét és könyörülj énrajtam.

Azután indíts, segíts és adj kegyelmet, hogy az én életemnek hátralevő kevés napjait jobban és kegyesebben tölthessem el, mint az eddig valókat. Ne hagyd elfelejtenem, hogy amiképen eltelt ez az esztendő és eljött ennek utolsó napja, azonképen eltelik az én életem is és előáll nem sokára az én utolsó napom is. És azért taníts engem bölcsen számlálni az én napjaimat, hogy bölcs szívvel járjak mindenkor Teelőtted. Légy életemnek vezére, dolgaimnak igazgatója, szívemnek biztatója, bajaimnak enyhítője, amíg e világ kietlen pusztájában bujdosom. Ne engedj rossz úton járnom, hanem mintegy kezemnél fogva vezess mindenkor a jó úton, a valóságos szent életnek és örök boldogságnak útján a mennyország felé.

És midőn végezetre az én életem elmúlik, s mint az árnyék elenyészik, mikor amaz utolsó ellenség: a halál előmbe áll és annak keserűségei reám tódulnak, Úr Isten, könyörülő Isten, ne hagyj eI akkor engem, hanem állj mellém a Te biztatásiddal és vígasztalásiddal, fordulj hozzám kegyelmes és megengesztelt orcával és aképen adj csendes és boldog kimúlást e világból s fogadj be a Te dicsőséges lakóhelyedbe, hogy minden hiba, változás, kedvetlenség és fogyatkozás nélkül dicsőíthesselek Téged a szentek seregével. Hallgass meg mindezekben a Te véghetetlen irgalmasságodból a Jézus Krisztusért. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?