1.19.2. Imádság, melyben a keresztyén ember az Istent ismeri s vallja legfőbb javának és könyörög, hogy abban az ismeretben s indulatban erősíttessék és nagyobb tökéletességre vitessék

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Tizenkilencedik rész. A keresztyén embernek az Istent kell legfőbb javának ismerni és vallani; és imádkoznia kell, hogy ebben az ismeretben s indulatban erősíttessék és nagyobb tökéletességre vitessék

p. 122

Oh felséges és dicsőséges Szentháromság-Isten: Atya, Fiú és Szentlélek! Egyedül te vagy a legfőbb jó, aki az én szívemnek végetlen kívánságát betöltheted, aki megszerezheted és megadhatod nékem mind azt, ami az én valóságos boldogságomra tartozik, aki a szükségben segítséget, a félelemben bátorságot, a veszedelemben oltalmat, a szomorúságban vigasztalást, a kísértésben szabadulást, a halálban életet és boldogságot adhatsz és aki változás nélkül mind a Te lételedben, mind a Te tökéletességeidben megmaradsz mind örökké.

Terajtad kívül nincs valóságos élet, nincs igaz öröm és boldogság. Aki Teveled nem bír, boldogtalan és nyomorult az, ha az egész világgal bír is: de aki Teveled bír, boldog, ha semmi egyébbel sem bír. És miképen a Noé galambja nem talált a bárkán kívül az ő lábainak nyugodalmat, úgy sokkal inkább Terajtad kívül nem találhat a szegény bűnös ember valóságos nyugodalmat, enyhülést és bátorságot.

Téged választalak azért én is legfőbb javamnak és Terajtad kívül ami van, mindazt úgy nézem, mint hiábavalóságoknak hiábavalóságát és a

p. 123

léleknek gyötrelmét. E világnak minden gazdagságát, tisztességét és gyönyörűségeit kárnak és szemétnek állítom a Teveled való egyességhez, a Te kegyelmedhez és szeretetedhez képest.

Kérlek, oh legfőbb Jó, hogy e választásomban és elhatározásomban nevelj és erősíts engem a Te kegyelmed által. Mert a Sátán, a világ és a test sokszor és sokképen igyekeznek attól eltántorítani. De ne hagyj engem elhajolni Tetőled; sőt inkább egyesítsed Te magadat jobban-jobban az én lelkemmel és kóstoltasd nagyobb-nagyobb mértékben énvelem a Te jóvoltodnak, kegyelmednek és egyességednek édességeit és gyönyörűségeit, hogy mind inkább-inkább Tehozzád ragaszkodjék az én lelkem.

Ismertesd és éreztesd jobban-jobban énvelem: hogy egyedül csak a Teveled való egyességben találhatom fel azokat a véghetetlen jókat, amelyeket lelkem kíván és hogy egyedül csak Te tehetsz engem tökéletesen boldoggá. Ennek megismerése és meggondolása által munkáld azt énbennem, hogy megutálván a világnak veszendő javait, mindenekfelett azon gondolkozzam és arra kívánkozzam, hogy Teelőtted kedves lehessek és Tehozzád mind közelebb-közelebb juthassak: hogy így vakságomban világosítást, tudatlanságomban tanítást, bűnös voltomban megigazulást, kísértéseimben ápolgatást, erőtlenségimben kegyelmet, szorongatásimban szabadulást, nyugodalmat és vigasztalást találjak Tenálad.

Légy az én legfőbb jóm akkor is, midőn a halállal szembe kell szállanom. Adjad, hogy Teveled a Te kegyelmeddel biztosíthassam és bátoríthassam akkor én magamat. Adjad, hogy bizodalommal és lelki örvendezéssel nézhessek akkor Tereád az én hitemnek és reménységemnek szemeivel, mint legfőbb jómra és az által halálos keserűségeim édesíttessenek, fájdalmim enyhíttessenek, szorongatásim könnyebbíttessenek, félelmeim el-

p. 124

űzettessenek. Mutasd meg akkor a Te legfőbb jóvoltodat énhozzám, kiváltképen ebben, hogy az én számtalan bűnnel megterheltetett lelkemnek nyisd meg a Te irgalmasságodnak véghetetlen kincseit és engedj bizonyos és bátorságos menedékhelyet a Te véghetetlen könyörületességednek rejtekeiben.

Légy az én legfőbb jóm halálom után is a végnélkül való örökkévalóságban, eljuttatván engem arra a boldog és kívánatos állapotra, amelyben Téged tökéletesen bírhassalak és a Veled való boldog egyezségben feltalálhassam azokat a megfoghatatlan jókat és kimondhatatlan gyönyörűségeket, melyek a legfőbb jóval való egyességből származnak. Ékképen, oh Szentháromság-Isten! Légy az enyém, én pedig a tied legyek, hogy én boldog legyek Te általad, Te pedig dicsőíttessél én általam mind örökké. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?