1.20.1. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy az Isten adjon neki Szentlelket. Tanítás

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Huszadik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy az Isten adjon neki Szentlelket

p. 124.

Semmire sincs nagyobb szüksége a keresztyén embernek e nyomorúságos és bűnös életben, mint a Szentlélekre, mert anélkül sem igaz hite, sem idvességes tudománya nem lehet, sem pedig kegyesen nem élhet és jó úton nem járhat és így Isten kegyelmében sem lehet. A Szentlelken kívül sehol sem találhatunk olyan tanítót, vezérlőt, megszentelőt és vigasztalót, amilyenre szükségünk van. Hiába tanít akárki, ha a Szentlélek nem tanít és nem világosít, mert tudatlanságban maradunk: hiába vezet akárki, ha a Szentlélek nem vezet, mert veszedelmes útra tévelyedünk: hiába szentel akárki, magunk is hiába igyekezünk

p. 125.

szentekké tenni magunkat, ha a Szentlélek nem szentel, mert romlottságunk és a bűnnek uralkodása alatt maradunk; hiába vigasztal akárki, ha a Szentlélek nem vígasztal, mert valóságos vigasztalást sehol nem találhatunk ez életnek sok nyomorúságai között.

Hát a halálban, midőn reá tódul az emberre a nyomorúság, keserűség és szorongattatás, kicsoda vigasztalja és bátorítja, ha a Szentlélek nem? Vigasztalja és bátorítsa akárki, semmit sem ér a Szentlélek vigasztalása és bátorítása nélkül. Kicsoda erősíti meg az utolsó próbán, kicsoda táplálja hitét, reménységet, bizodalmát? Hiábavaló minden eszköz a Szentlélek kegyelme nélkül.

Boldogtalanok azért azok, akik Szentlélek nélkül vannak, mert azoknak sem Istennek tetsző életük, sem boldog és idvességes haláluk nem lehet. Tudja ezt Szent Dávid és azért könyörgött ekképen: Ne vess el engem a Te orcád elől és a Te Szentlelkedet ne vedd el tőlem. Taníts meg engem, hogy a Te akaratodat tegyem, mert én Istenem vagy Te, a Te jó lelked vezéreljen engem egyenes úton. (Zsolt 51:13; 143:10.)

Tudni kell pedig, hogy a Szentlélek nem az olyan ajándékok közül való, melyeket sokszor kérés nélkül is megád az Isten, mint a mindennapi kenyeret, egészséget, öltözetet stb., hanem azoknak adja azt, akik buzgóságosan kérik. Kérésre, könyörgésre adja, amint ldvezítőnk világosan bizonyítja. (Luk. 11:13.) A Krisztus tanítványit is könyörgés közben szállotta az meg. (Csel. 8:14.) Mikor másoknak is akartak Szentlelket nyerni: könyörögtek s úgy adatott a Szentlélek. (Csel. 8:15.)

Hogy azért te is, keresztyén ember, ezt a legszükségesebb ajándékot megnyerhesd, magadnál megtarthasd és annak idvességes, drága munkáit magadban tapasztalhasd, ezeket szükséges cselekedned:

1 Kérjed azt buzgóságos esedezésekkel. Mert amint senkinek sem adja kérés nélkül, úgy senkitől sem tagadja meg azt az Isten, aki illendőképen kéri, amint afelől bizonyosakká tett Idvezítőnk, mondván: Ha ti gonoszok lévén, tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább a ti mennyei Atyátok ád Szentlelket azoknak, akik Őtöle kérik. (Luk. 11:13.)

2. Mikor Szentlelket kérsz, szív szerinti kívánsá-

p. 126.

god és akaratod légyen arra, hogy Tőle megszenteltess, meg tisztíttass és igazgattass. Mert a dolognak természete tanítja, hogy nem adható azoknak, akik nem ilyen kívánsággal és akarattal kérik. Kérni a Szentlelket és mégsem akarni őáltala megszenteltetni, nem akarni a bűntől el vonattatni: nem egyéb volna, hanem az Istennek s az Ő jólelkének csúfolása és bosszantása.

3. Szorgalmatosan vigyázz, hogy keserűséggel ne illesd az Istennek Szentlelkét (Eféz. 4:30.) és ne idegenítsed magadtól az Ő jó indításival ellenkező cselekedetekkel és magadviselésével, hanem édesítsed és vonjad Őt magadhoz az Ő indításinak kész követése által, tartózkodván a bűnöktől, még az apróktól is, és az Isten akaratának, melyet a lelkiismeret által elődbe ád, mindenkor engedelmeskedvén.

Boldog leszel így cselekedvén, mert az Isten Lelke nemcsak adatik teneked, hanem meg is marad tenálad és életedben megszentelőd, tanítód, vezérlőd és igazgatód, halálodban pedig könnyebbítőd, vigasztalód, bátorítód és a boldog örökkévalóságra hűséges átkísérőd lesz.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?