1.12.2. Imádság, melyben a keresztyén ember azért esedezik, hogy az Isten szakassza el őt e világtól

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Első szakasz, melyben közönségesen minden keresztyént illető tanítások és imádságok vannak.
Tizenkettedik rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy az Isten szakassza el őt a világtól

p. 91

Irgalmas jó Isten! Mily nagy a Te jóvoltod ebben is, hogy az embereknek e földön alkalmatos lakóhelyet készítettél, hogy ennek javaival élvén Téged dicsőítsenek, s örök boldogságukat munkálják; és minekutána e világon bizonyos időt eltöltenek, egy napon a Veled való boldog egyességre eljussanak és örökké boldogok legyenek a jövendő életben!

De óh emberi megromlott szív! Mily gonoszul elfordítja a Te kegyelmes jó célodat a maga veszedelmére, amidőn úgy a földhöz ragad, hogy az örök életről, amelyre teremtetett, elfelejtkezik; úgy viseli magát mintha e világ örökkévaló lakóhelye volna: fut, fárad, epekedik, sőt vétkezik a földi jókért az egy szükséges dolgot pedig, tudniillik idvességének munkáját elmulasztja.

Szakaszd el, oh én Istenem, az én szívemet a világnak ilyen vétkes és veszedelmes szeretététől. Ismertesd meg valójában énvelem a világi dolgoknak hiábavalóságát, sőt ártalmas és veszedelmes voltát, és azoktól emeld fel kívánságomat és szeretetemet a mennyeiekre és örökkévalókra. Adjad, hogy illendőképen meggondolhassam és mindenkor elmémben tarthassam, hogy kevés idő múlva elmúlik ez a világi élet mint a pára; hogy ennek mind javai mind gonoszai elenyésznek mint a füst és az álom, és hogy a jövendő élet és annak

p. 92

mind javai, mind gonoszai végtelenek és változhatatlanok lésznek, hogy így mindenkor eleibe tegyem az örökkévalót a mulandónak, a valóságot az árnyéknak és hiábavalóságnak.

Serkents és segíts engem, óh Uram, hogy e rövid árnyék-életemet arra a fővégre és célra fordítsam, amelyre adtad azt nékem. Ne engedjed, hogy azt egészen a világi hiábavalóságok körül töltsem el, hanem ez legyen mindenkor az én főcélom, igyekezetem és kívánságom, hogy ez életben a Te dicsőségedre lehessek, ez élet után pedig a mennyországba mehessek. Tartóztass engem az olyan rendkívüli szorgalmatosságtól, mely miatt a Te szolgálatodnak és az én idvességemnek nagy munkáját félre vetném vagy nagy fogyatkozással folytatnám. Ne engedj soha semmi világi jót oly felettébb megszeretnem, semmi világi gonosztól oly felettébb megijednem, hogy a miatt a Te megbánásodra vetemedném.

Adj kegyelmet arra is, hogy e világ gonosz példáinak, szokásinak és csalogatásinak mindenkor bátor szívvel ellenük állhassak, hogy azok által gonoszra ne vonattassam. Igazgass a Te Szent Lelkeddel, hogy midőn a világ fiaival társalkodnom kell is, azoknak gonosz szokásaitól és cselekedeteitől tisztán tarthassam magamat, hogy ne legyek részes az ő bűneikben. Ne engedjed, hogy az ő maguk viseléseknek és cselekedeteknek módjait megszeressem és kövessem, hanem mindenkor azon a jó úton hordozz engem, mely Teelőtted kedves és Tehozzád vezet. Cselekedjed végezetre, és vidd véghez azt énbennem a Te drága kegyelmed által, hogy nemcsak világi javaim nélkül el lenni, hanem életemet is letenni kész legyek, midőn Te úgy akarod, tudván, hogy a Te akaratod mindenkor jó, szent és tökéletes.

Add meg ezeket nékem, óh nagykegyelmű Úr Isten, és vigyed nagyobb-nagyobb tökéletességre, hogy elszakadván szívem e világtól, úgy éljek eb-

p. 93

ben, mint jövevény és bujdosó, várván oly várost, melynek fundamentoma van és igyekezvén a mennyei Jeruzsálem felé, ahová egy napon e bujdosásnak földéből boldogul el is juthassak a Jézus Krisztus által. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?