3.1.5. Imádság, melyben az Isten hatalmasságához, könyörületességéhez, bölcseségéhez, hívségéhez és igazságához támaszkodik

Szikszai György: Keresztyéni tanítások és imádságok.
Harmadik szakasz, melyben a különb-különbféle nyomorúság és szomorú dolog között forgó keresztyéneket illető tanítások és imádságok vannak
.
Első rész. A keresztyén embernek imádkozni kell, midőn nyomorúságban van

p. 451

Én jó Istenem, én könyörülő Atyám! Nyisd meg a Te füledet és figyelmezzél a Te szenvedő és kesergő szegény bűnös fiadnak (leányodnak) kiáltására. Nehéz kő van az én szívemen, melyet el nem fordíthatok; nagy teher fekszik énrajtam, amelyet fájdalommal viselek, s a Te kegyelmed nélkül illendőképen el sem hordozhatok. Olyan vagyok, mint a haboktól hányattatott hajó, melynek igazgatója csüggedez; mint a tőrbe akadt madár, amely kiált és vergődik, de nem szabadíthatja ki magát. Mindazáltal nem esem kétségbe, hanem Tehozzád emelem az én szememet, oh én szabadításomnak kősziklája, és várván várom a Te segedelmedet.

Mindenható Isten vagy, semmi sincs lehetetlen Tenéked, megsegíthetsz, mihelyt akarod, meg-

p. 452

szabadíthatsz akkor is, midőn semmi út sem látszik a szabadulásra. Szólj hát békességet nékem és azonnal megenyhül az én fájdalmam és meglesz vígasztalásom; parancsolj és azonnal elő áll az én segítségem és szabadulásom.

Véghetetlen könyörületességű Isten vagy, aki szánakozol a nyomorúságban levőkön, a szorongatottak kiáltására megindulnak a Te belső részeid és sietsz azoknak szabadítására. Könyörülj most én rajtam is nyomorulton, szánj meg engem és essék meg a Te könyörülő szíved énrajtam.

Véghetetlen bölcseségű Isten vagy, aki olyan utakat látsz a szabadulásra, amelyeket senki sem lát, és olyan módokon is meg tudsz segíteni, hogy senki sem reméllette volna: olyankor sem kell hát megszűnnöm bízni Tebenned, midőn lehetetlennek látszik az én szabadulásom; ott is segedelmem lehetsz nékem, ahol emberi mód szerint nem lehet reménységem. Nyiss meg azért most, oh Isten, énnekem szegénynek egy olyan útat és módot a segítségre és szabadulásra, amely a Te nevednek dicsőséges, az én lelkemnek pedig idvességes.

Hív és igaz Isten vagy, aki beteljesíted ígéreteidet, és soha sem hagyod el azokat, akik Tebenned bíznak. Ne hagyj hát el engem sem, mert én is Tebenned bízom; teljesítsed be énrajtam is a Te ígéreteidet, mert én is azokhoz támaszkodom. Te magad mondod a Te beszédedben (Zsolt. 34: 7, 18, 19.), hogy közel vagy a töredelmes szívekhez; a szegény kiált és meghallgatod őt és minden ő háborúságiból megszabadítod őt. Uram, hadd lássam és hadd tapasztaljam én magamon is ennek a Te ígéretednek igazságát; hadd lássam és hadd tapasztaljam én magamon is, hogy Te segítségül lehetsz s akarsz lenni a mi nyomorúságinkban.

Isten, én Istenem! Ha a jóságnak, irgalmasságnak és könyörületességnek elfogyhatatlan kútfejénél enyhülést és vigasztalást nem találhatok: hová legyek! kihez folyamodjam! kinél keressek hány-

p. 453

kódó és fájdalmas szívemnek nyugodalmat! Ha a véghetetlen jóságú, hatalmú és könyörületességű Isten meg nem segít és meg nem szabadít: kicsoda segít és szabadít meg! Tereád támaszkodom azért, Tebenned bízom és a Te szabadításodat várom a Jézus Krisztus által. Ámen.

Kegyesség tanulmányok

Vissza a tartalomjegyzékez ||| Előző fejezet | Következő fejezet

Ezt most megosztom....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?